Otočno pleme tuguje zbog smrti princa Philipa

Svijet 10. tra 202110:38
Izvor: Adrian DENNIS / POOL / AFP

Pleme u udaljenoj pacifičnoj otočnoj državi Vanuatu, koje je princa Philipa doživljavalo kao boga, njegovu smrt će obilježiti ritualnim tugovanjem i svečanim plesom, kazao je stručnjak.

Skupina koja živi u selima na otoku Tanna na području bivše anglo-francuske kolonije, štovala je vojvodu od Edinburgha i vjerovala je da je on reinkarnacija drevnog ratnika koji je napustio otok kako bi otišao u rat.

PROČITAJTE JOŠ

Izrazito duhovna skupina u Yaohnanenu i okolnim selima vjeruje da će se ratnik vratiti na otočje s bogatom bijelom ženom.

Etnolog Kirk Huffman, stručnjak za takozvani Pokret princa Philipa, rekao je za Daily Telegraph: “Pretpostavljam da će biti nekih ritualnih tugovanja, nekih posebnih plesova”.

“Fokus je na muškarcima koji piju napitak dobiven iz korijena biljke papra – to je ključ za otvaranje vrata za drugi svijet”. “Na Tanni se taj napitak ne smatra pićem za opijanje, već se vjeruje da on povezuje materijalni s nematerijalnim svijetom.”

Dodao je da bi otočani mogli nastaviti s duhovnim običajima povezujući svoja vjerovanja s princom Charlesom koji je posljednji put posjetio Vanuatu 2018. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar