Tabak: Međunarodna zajednica tek hvata dah od Putinovih poteza

Svijet 23. velj 202209:03 > 10:24
N1

Vojni analitičar Igor Tabak komentirao je u Novom danu rusko-ukrajinsku krizu.

O priznanju dviju odmetnutih regija u Ukrajini Igor Tabak je rekao: “To je definitivno zaoštrenje. Jučer je došlo do razjašnjavanja tog detalja s granicama i postalo je jasno da kolidiraju na terenu dvije slike – jedna iz Kijeva koja priznaje da te dvije oblasti jesu pod ruskom, tj. pobunjeničkom kontrolom, ali se još ima o čemu razgovarati i druga, Putinova, koji kaže da nije priznao faktičko stanje na terenu, nego ono što piše u Ustavu. Time je zakočen prostor neposrednih vojnih operacija. Sankcije Zapada ni izbliza nisu oštre koliko bi mogle biti, namjerno kažu da je to prva faza. Ako dođe do rata u ostatku ove dvije oblasti, onda bi se išlo na najstrože moguće sankcioniranje Rusije.”

VEZANE VIJESTI

Komentirajući stvarno stanje na terenu dodao je: “Očito nekog sukoba ima, ali to je relativno sitno. Čulo se o raspoređivanju kolona, ali Putin je rekao da se očekuje da vojska odmah krene, očito on i dalje pokušava dozirati događanja. Jučer se čulo i da je sporazum iz Minska mrtav što temeljito mijenja situaciju. Treba vidjeti ima li prostora za diplomaciju, a vojno stanje je nažalost sve napetije, barem po satelitskim snimkama. Izgleda da su ruske snage ušle u te dvije regije.”

Na pitanje koliko je dugačka bojišnica u Donbasu, Tabak kaže: “Govori se o nekoliko desetaka tisuća pripadnika ta dva entiteta. Ruska vojska je došla, ali treba tek vidjeti. Nije se puno promijenilo stanje od 2014. do danas, jedino je postavljena scena za promjene.”

O najavama da se zrakoplovi, helikopteri i druga oprema premještaju u Baltičke zemlje, Tabak je rekao: “Ukrajina je broj jedan, Gruzija nije toliko zanimljiva, Moldova ima isto jednu pokrajinu u kojoj je pobunjenička vojska. Tu bi moglo doći do prelijevanja eskalacije. Ako uzemo Putinov govor prekjučer, još je zemalja koje su u Lenjinovo doba pobjegle SSSR-u, recimo Finska…”

Ipak, Tabak ističe da vjerojatno još nije kraj diplomacije. “To će se vidjeti idućih dana. Putinovo dovođenje sporazuma iz Minska na nulu i govor da je sve to propalo, sad mijenja diplomatsku sliku i tek treba izvidjeti koje su točno mogućnosti razgovora. Vjerojatno će to za koji dan rezultirati novim krugovima razgovora, ali još smo u situaciji da međunarodna zajednica tek hvata dah od ovih ruskih poteza. Došle su tek prve tranše sankcija, povlačenje veleposlanika, sad će doći vrijeme za udah i ostatak razgovora da to ne preraste u veći rat”, naglasio je Igor Tabak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.