WHO: Mutirani soj koronavirusa iz Britanije pronađen u 50 zemalja

Svijet 13. sij 202116:59 > 17:02
Izvor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXELL/Ilustracija

Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o „zabrinjavajućoj varijanti”.

VEZANE VIJESTI

„Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira”, ističe WHO.

„Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još varijanti virusa”.

Virus SARS-CoV-2 izaziva bolest covid-19. Britanska varijanta virusa, VOC 202012/01, o kojoj je WHO obaviješten prvi put 14. prosinca, pronađena je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi UN-ova organizacija. Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih varijanti virusa koje cirkuliraju u populaciji.

Praćenje kontakata pokazalo je da je nova varijanta virusa više zarazna. Varijanta identificirana u Južnoj Africi, 501Y.V2, o kojoj je WHO prvi put obaviješten 18. prosinca, detektirana je u 20 zemalja, teritorija i zona.

Moguće je da je zaraznija od varijanti koje su do sada cirkulirale tom zemljom, ali izgleda da ne uzrokuje teže oblike bolesti, navodi WHO u biltenu objavljenom u utorak navečer. WHO napominje da je raširenost tih dviju novih varijanti virusa vjerojatno jako podcijenjena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar