WHO poziva na humanitarnu stanku u napadima na Gazu

Svijet 20. svi 202116:24
Izvor: ahmad gharabli / AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak Izrael da iz humanitarnih razloga privremeno prekine bombardiranje Gaze kako bi se omogućilo slanje humanitarne pomoći zbog kritičnih nestašica u zdravstvenom sustavu te palestinske enklave.

“Zatvaranje ulaznih i izlaznih točaka za pacijente i humanitarne zdravstvene timove i stroge restrikcije za slanje medicinskih potrepština pogoršavaju ovu javnozdravstvenu krizu”, rekao je novinarima regionalni direktor WHO-a Ahmed Al-Mandhari.

PROČITAJTE JOŠ

“Ozbiljnost ozljeda napreže već prenapregnut zdravstveni sustav koji je suočen s kritičnim nestašicama esencijalnih lijekova i drugih potrepština, a istodobno se bori s pandemijom covida-19”.

UN-ov konvoj humanitarne pomoći za Gazu, koji uključuje 10.000 doza Sinopharmova cjepiva protiv covida-19 i koji će izvesti ranjene, “spreman je ući čim mu se to dopusti”, rekao je WHO-ov čelnik za Zapadnu obalu i Gazu, Rik Peeperkorn.

“Dok se ne dogovori prekid vatre, sve strane u sukobu moraju pristati na stanku iz humanitarnih razloga kako bi se omogućilo ulazak i izlazak iz Gaze”, rekao je.

Od početka sukoba 10. svibnja, u bombardiranju je po palestinskim zdravstvenim izvorima poginulo 230 Palestinaca, uključujući 65 djece i 39 žena, a više od 1700 je ozlijeđeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar