Beroš komentirao isplatu plaća oboljelim zdravstvenim radnicima

Vijesti 24. kol 202015:33 > 15:37
N1

U protekla 24 sata zabilježena su 136 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.212. Među njima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2.364 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu osvrnuo se na temu koja se danas proteže u medijima.

VEZANE VIJESTI

Nakon što je Večernji list objavio da se zaposlenike bolnica nakon povratka s odmora ne testira na Covid-19 nego potpisuju izjavu da su se na godišnjem ponašali odgovorno, a da neki idu toliko daleko da zdravstveni djelatnici neće imati pravo na plaću tijekom bolovanja ako od Covida-19 obole zbog nemarnog ponašanja, reagirala je Hrvatska udruga za medicinsko pravo koja je oštro osudila takvo postupanje.

Ministar se prvenstveno osvrnuo na hrvatske zakone: “Niz zakona govori drugačije. Postoji nekoliko elemenata. Ako se zdravstveni radnik zarazi u zdravstvenoj ustanovi obavljajući aktivnost, dobit će plaću u iznosu prosjeka tri posljednje plaće. Svi koji se zaraze van obavljanja djelatnosti, dobit će onu naknadu koja je sto posto osnovice prema Zakonu o radu. Treća kategorija bolesnih će dobiti naknadu koja se dobija inače kad je čovjek privremeno nesposoban sukladno Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.”

Beroš je također istaknuo da ne vjeruje da netko ne bi isplatio plaće jer se osob zarazila van bolnice: “Mislim da nije točno da neka ustanova ne bi isplatila plaću jer je netko zaražen van bolnice. Odgovornost zdravstvenih djelatnika je daleko veća pa apeliram na odgovorno ponašanje kako ne bi van radnog okruženja ostvarivali štetne kontakte.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.