Akademik Željko Reiner s navršenih 68 godina ostaje pročelnik na Rebru

Vijesti 29. svi 202109:37 3 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner, pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb, koji je jučer napunio 68 godina, ostaje pročelnik na Rebru, piše u subotu Večernji list.

Navršenih 65 godina i 15 godina mirovinskog staža još uvijek je zakonska pretpostavka za umirovljenje nakon radnog odnosa ako se radnik i poslodavac drukčije ne dogovore. A akademik Reiner s ravnateljem Antom Ćorušićem se dogovorio, navodi dnevnik.

Ćorušić je Upravnom vijeću KBC-a predložio produljenje radnog odnosa za akademika Reinera, a Upravno vijeće taj je prijedlog poduprlo većinom glasova.

Upravnim vijećem predsjeda Iskra Primorac, ravnateljica Regosa, o kojoj su mediji u veljači pisali da se sa svojim suprugom cijepila preko reda upravo u “svom” KBC-u. Bivši je predsjednik Liječničke komore Trpimir Goluža, liječnik istog KBC-a, zbog toga javno prozvao gospođu Primorac da odstupi. Odluka je obrazložena složenom zdravstvenom situacijom oko covid-19 i činjenicom da o radu prof. dr. Reinera ovisi funkcioniranje Zavoda.

Dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a, kaže da je na Rebru bilo više slučajeva produljenja radnog odnosa nakon 65. godine zbog potrebe službe, i to obično po dvije-tri godine. Nema zakonskog ograničenja koliko se godina može produljivati staž, no misli da se u praksi nekome produljivalo i do 70 godina.

Prof. dr. Reiner je jedan od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, a radi više nego mnogi drugi. Svako jutro je na odjelu – govori dr. Novak. Međutim, mnogi unutar KBC-a smatraju tu odluku spornom jer je dr. Željko Reiner godinama aktivan u Hrvatskom saboru, gdje je trenutačno potpredsjednik, a na taj svoj angažman troši, tvrde, više vremena nego na posao u KBC-u.

A kako i ravnatelj i akademik i šefica Upravnog vijeća pripadaju istoj stranci, HDZ-u, nemalo zaposlenih na Rebru smatra da je odluci kumovala upravo stranačka pripadnost, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare