Aktiviran oteretni kanal Sava – Odra

Vijesti 05. kol 202307:14 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u petak da je u 21 sat aktiviran oteretni kanal Sava - Odra radi snižavanja vodostaja rijeke Save.

Ravnateljstvo civilne zaštite je ranije u petak priopćilo da će zbog aktivacije oteretnog kanala Sava – Odra biti zatvorene sve ceste koje prelaze preko njega.

U Ravnateljstvu su istaknuli da su zbog najavljenog nevremena i obilnih kiša sve operativne snage i sudionici sustava Civilne zaštite stavljeni u visoku pripravnost te pozvalo građane da na područjima sklonima poplavama budu posebno oprezni.

”Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere”, izvijestilo je Ravnateljstvo.

Poručili su i da radi smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo CZ, u dogovoru s čelnicima općina i gradova, stožerima Civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama, poduzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Prema hidrološkom izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), obilna akumulirana oborina i oborina koja se još očekuje na području uzvodnih susjednih država, Slovenije i Austrije, uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save.

Te rijeke bi tijekom petka i subote mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke. S obzirom na to da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok, Hrvatske vode su u petak otvorile ustava Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i rasteretila Sava.

Budući da se, kako su dodali, u županijskim centrima 112 očekuje veliki broj poziva građana, iz Ravnateljstva Civilne zaštite apelirali su da se broj 112 zove samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji jer je, istaknuli su, primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine.

Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite, a ako morate na put, stanje na cestama obavezno provjerite na stranicama Hrvatskog autokluba, stoji u uputama Ravnateljstva Civilne zaštite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!