Ankica Mamić: Situacija sa smećem u Zagrebu gora je nego za vrijeme Bandića

Vijesti 02. lip 202211:26 > 13:44 1 komentar
N1 Hrvatska

Gošća N1 Studija uživo bila je komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. Komentirala je glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek, koja je u srijedu pred Saborskim Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije odgovarala na pitanja o eventualnom političkom utjecaju na rad Državnog odvjetništva (DORH).

“Stvar koja prva pada u oči je ta da postoji velika podudarnost među svim hrvatskim institucijama. Povjerenje građana više i ne postoji. To nepovjerenje prema svim obnašateljima javnih funkcija omogućuje opoziciji da iz toga crpi svakodnevne teme o kojima se i ovdje kod vas raspravlja. Situacija je dosta složena. Upitna je nezavisnost od politike glavne državne odvjetnice, a saborska većina je politika. Činjenica je da je bilo puno kontroverznih izjava između predsjednika i premijera, a saznali smo da je postojao pritisak od svih osim od premijera. Vrlo je važno da ona ima podršku većine, bez obzira što manjina misli da ona ne radi dobro”, rekla je Mamić.

VEZANE VIJESTI

O slučaju Žalac

Na upit o utjecaju slučaja Žalac na percepciju građana, Mamić navodi kako je teza “tko radi taj i griješi” stigla prekasno.

“Prisjetimo se samo one konferencije sa šeficom USKOK-a. Rekla bih, ne ulazeći u meritum, da je s komunikacijskog aspekta bilo očito da su obje bile u nelagodi i da su se našle u situaciji za koju nemaju odgovor. U takvoj situaciji ne sazivate tiskovnu konferenciju. Na tom slučaju sigurno se dogodio daljnji pad povjerenja u DORH i to je nešto što godinama opet treba ‘peglati’. Mogu reći da ne vidim niti jednu hrvatsku instituciju koja aktivno upravlja svojom reputacijom”, navodi Mamić.

Komentirala je i reformu zdravstva te situaciju u kojoj se nalazi ministar Vili Beroš.

“Hrvatsko zdravstvo treba kiruršku intervenciju, a ne kozmetičke prepravke. Problemi nisu počeli s Berošem, a kako za sada izgleda, neće niti završiti s njime. Prošle je godine podignut budžet HZZO-a, a ove godine taj proračun nije smanjen. Time se nije smanjio niti dug prema veledrogerijama. Imam mnogo liječnika među prijateljima koji i sada smatraju da previše rade. S druge strane, imate cijelu hrpu osiguravajućih društava. Trebalo bi tu prvo pobrojati sve sudionike i pripremiti cjeloobuhvatnu reformu. Ne može jedan ministar provesti tu reformu. Trebao bi tu sudjelovati i ministar financija, a bit će i puno tema koje će trebati artikulirati.

O stanju u Zagrebu

Osvrnula se i na godinu dana nove vlasti u Gradu Zagrebu te politički angažman stranke Možemo.

“Nisam razočarana jer sam realist. Nisam puno očekivala, a čak ni ta mala očekivanja nisu bila ispunjena. Ne žalim za Bandićevim vremenima, dapače. Izvana se može vidjeti da je nova vlast poštena, ali to nije dovoljno. Mi imamo apsolutno zapušten grad, koji je zatrpan smećem i situacija sa smećem je gora nego za vrijeme Bandića. Ove cijevi koje pucaju također nemaju veze s Bandićem. Stječe se dojam da se bave temama iz svoje aktivističke karijere. Grad je zapušten i neuredan i ne vidimo izlaz iz situacije”, zaključno navodi Mamić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare