Banožić o kupnji aviona: Partnerstvo s državom, a ne s proizvođačem aviona 

Vijesti 28. svi 202114:20 0 komentara
N1

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da je današnja odluka o kupnji vojnih aviona, s obzirom na ukupnu vrijednost projekta, najveći iskorak u razvoju sposobnosti od 90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama RH.

Banožić je istaknuo da će se uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona novije generacije u operativnu uporabu očuvati i povećati trenutne sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente zrakoplovstva te će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati tradicija lovačkog borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

“Hrvatska kao članica NATO-a ima obvezu ulagati u vlastite obrambene sposobnosti izdvajanjem u obrambeni proračun i dijelom koje se odnosi na opremanje i modernizaciju”, rekao je.

Ovim aranžmanom Hrvatska pokazuje kako je odlučna u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti kojima će prije svega kroz odvraćanje pridonijeti sigurnosti i obrani države, ali isto tako i NATO-a i EU, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Podsjetivši na tijek procesa nabave aviona, ministar je naveo da je utvrđena nužnost partnerstva s državom, a ne sa proizvođačem aviona, kroz ostvarivanje projekta na razini vlada.

Današnjom odlukom Vlada je zadužila Ministarstvo obrane da provede radnje za sklapanje ugovora između Hrvatske i Francuske o nabavi višenamjensko borbenog aviona te se za koordinaciju i praćenje aktivnosti iz predložene odluke i njezine realizacije osniva radna skupina.

“Ugovor će biti strateški sporazum te će stvoriti dugoročnom političku obrambenu i ekonomsku povezanost s državom ponuditeljem zbog složenosti opremanja, operativne uporabe i ukupnog održavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva”, zaključio je Banožić.

Avion Rafale dvomotorni je višenamjenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja što ga čini jednim od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice.

Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može ponijeti najviše tereta (9,5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!