Čačić o Laucu: Čovjek je štetočina, čovjek je opasan

Vijesti 25. lis 202117:10 > 19:18 4 komentara
N1

Čelnik reformista Radimir Čačić u Newsroomu je govorio o epidemiološkim mjerama, reformi zdravstva te poskupljenjima i inflaciji.

Kad je u pitanju trenutačna covid situacija i mjere, kaže da se mjere u Francuskoj u kojoj su covid-potvrde obavezne, a koju je nedavno posjetio, ne mogu ni usporediti s onima u Hrvatskoj: “Stvari funkcioniraju fenomenalno, normalan život na ulicama, u restoranima, u javnom prijevozu… To je samo pitanje uspostave sustava. Sva ova dreka koju slušamo je posljedica nesposobnosti i neodlučnosti Vlade da donese jasne odluke.”

VEZANE VIJESTI

“Problem je u mentalitetu našeg čovjeka i ne trebamo biti ponosni na to. Po mjerama smo vrlo blagi, a po smrtnosti smo jako visoko. Vlada mora donijeti odluke, to je stav Reformista od prvog dana. Vlada se do danas nije jasno odrekla Laucovih izjava, a mi ga slušamo već godinu i pol”, govori Čačić.

Smatra da se nedovoljno poduzima. “Mi kao država i dalje neopravdano, opasno i štetno Laucu dajemo legitimitet… Nemojmo se zavaravati, nemojmo se praviti gluplji nego što je nužno. Recimo jasno – čovjek je štetočina, čovjek je opasan, iznio je čitav niz dokazanih laži.”

Čačić kaže da se upotreba covid-potvrda treba proširiti.

“Vlada mjere donosi kad ne može pobjeći, često prekasno”, dodaje.

“Zdravstveni novac razbacujemo kako se sjetimo”

Čačić kaže da je centralizacija bolnica igra skrivača, grotesktna situacija.

“Goruća tema koja traje već 30 godina. Svi već dobrih 20 godina znaju što treba napraviti, o tome postoje detaljne analize i nitko to nema hrabrosti učiniti. Kad netko to i pokuša, druga strana ga napada. Kada sam dao ostavku, SDP-ova vlada je donijela odluku o istiom ovom o čemu govori Beroš. Nakon toga, 2016. HDZ-ov ministar Nakić kaže da ništa nije napravljeno i u pravu je, ništa od ciljeva nije napravljeno. Sve se poništava. I danas, 2021. HDZ-ova vlada sve ono što je rekao Linić da treba napraviti, ide napraviti. I sada SDP-ovi ministri govore da je to brutalna centralizacija. Stvar je luda. Kad si na vlasti to ne napraviš jer se bojiš političkih batina”, govori.

VEZANE VIJESTI

Ističe da je reforma apsolutno nužna.

“Zdravstveni novac razbacujemo kako se sjetimo. Skupljamo političke poene… Te igre s milijardama, neracionalni i neodgovorni odnos prema zdravstvu nas dovodi do toga da je to 30 godina generator stalnih dugova i neplaćanja”, rekao je i dodao: “Svaki ministar ima cijeli kup kvalitetnih rješenja što treba napraviti.”

“Sustav je postavljen groteskno opsano i zato je takva situacija”, zaključuje Čačić.

“Vlada naplaćuje porez na svoj porez”

Kaže da Vlada može limitirati marže.

“Marže su između jedne i dvije kune, do četiri puta veće nego što su standardi poslovanja. Ludo je u ovoj zemlji da u naftnim derivatima plaća Vlada naplaćuje porez na svoj porez. Postoji genijalan mehanizam, da se rade nova skladišta koja su dva i pol puta veća od postojećih. Mogli bismo biti na 70 posto svih svojih potreba”, govori Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare