Gosti Intervjua tjedna TNT-a su Tomislav Petrušić i Brankica Grgurić

Vijesti 13. svi 202313:41 0 komentara
N1

Novo normalno trajalo je u Hrvatskoj 1156 dana. Toliko je prošlo od dana proglašenja epidemije koronavirusa, do dana proglašenja kraja epidemije. No, je li staro normalno ono što je bilo? Sigurno ne za nikoga od nas. Sasvim sigurno ne za obitelji 18.232 osobe preminule od korone. Koliko se Hrvatska uspješno borila u pandemijskim vremenima? Koje su mjere bile promašaj, koje su donijele rezultate? Jesmo li danas iole potkovaniji s činjenicama kada raspravljamo o koronavirusu, pandemiji, (ne)efikasnosti ili (ne)pouzadnosti cjepiva? General poslije bitke je lako biti, ali društva koja ne nauče na krizama, na greškama i promašajima – loše će se provesti i u novim izazovima.

Gost Intervjua tjedna Točke na tjedan trebao je biti prvi epidemiolog Hrvatske, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić, ali je “Uprava HZJZ-a odgodila istupe o covidu-19”. Na upit ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku zašto se intervju stopirao – nismo dobili odgovor.

U TNT-u ćemo razgovarati i o položaju i zahtjevima zdravstvenih djelatnika, istih onih kojima se u pandemiji pljeskalo i nazivalo ih se herojima, a danas im se spočitava jer traže veće plaće i nemaju strpljenja za dodatna čekanja. Gosti Točke na tjedan bit će medicinski teničar u Hitnoj pomoći Tomislav Petrušić i medicinska sestra Brankica Grgurić, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Turska u nedjelju bira predsjednika, analitičari procjenjuju kako prvi put u 20 godina otkako vlada Trurskom – Recep Tayyip Erdogan nije favorit. Izazivač Kemal Kilicdaroglu u posljednjim anketama ima nekoliko postotaka prednosti i nedostaje mu manje od jednog postotka za pobjedu u prvom krugu. No, jedina su pouzdana anketa sami izbori pa ćemo u Točki na tjedan informacije nakon otvaranja birališta potražiti kod kolege Esmira Milavića koji za N1 prati izbore u Turskoj.

O eskalaciji nasilja, najžešćoj razmjeni vatre između pojasa Gaze i Izraela u posljednjih godinu dana, ali i o spornoj pravosudnoj reformi koju gura izraelski premijer Benjamin Netanyahu, za Točku na tjedan progovara veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Gary Koren.

Europski parliament u lipnju bi trebao usvojiti izvješće s amandmanima na Akt o umjetnoj inteligenciji, čije se donošenje pak očekuje do kraja godine. To je ključni dokument kojim EU želi regulirati razvoj umjetne inteligencije kako bi minimizirala rizike koje ta tehnologija nosi, a potencirala korist i pozitivne potencijale. Ispunjava li akt koji je trenutno na stolu takve ciljeve, koliko građani EU-a i posebno građani Hrvatske znaju o AI-u, koliko smo spremni učiti, prepoznati rizike i uhvatiti priključak na dio svijeta koji već značajno koristi potencijale umjetne inteligencije? O tome u TNT-u razgovaramo s Marijanom Šarolić Robić, osnivačicom CroAI – Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju.

PR menadžerica Nevena Crljenko platila je zakup billboarda na Mostu slobode i na njega postavila plakat kojim odgovara na nedavnu seksističku kampanju trgovačkog centra WestGate u kojem se sugerira da žene “peglaju” kartice svojih muževa i da im to oni mogu i zabraniti.

“Sve glase na moje ime! Peglam ih svugdje u svijetu, ali ne u WestGateu” – stoji poruka uz Neveninu fotografiju na kojoj drži snop kartica. Ako se zna da je Nevena Crljenko PR menadžerica svjetskog glasa i da svoje kartice zadnjih godina “pegla” u New Yorku i Lausanneu gdje živi, i širom svijeta gdje ju vodi posao potpredsjednice za odnose s javnošću u Philip Morris Internationalu – onda je dodatno jasno koliko je promašena bila kampanja trgovačkog centra s periferije Zagreba.

O tome zašto se odlučila reagirati i zašto je važan građanski aktivizam posebno protiv seksizma, za TNT progovara Nevena Crljenko, menadžerica i prva direktorica Akdemije za politički razvoj, utjecajne nevladine udruge koja povezuje mlade lidere iz politike, gospodarstva, javne uprave, civilnog društva, znanosti i medija.

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjelja od 9 do 12 samo na N1. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!