Nepravilnosti u KBC-u Rijeka zbog prekovremenog rada medicinskih sestara

Vijesti 19. sij 202216:32 > 16:39 1 komentar
Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić u srijedu je rekla da je Državni inspektorat utvrdio nepravilnosti u radu KBC-a Rijeka, koje se odnose na prekovremeni rad medicinskih sestara te očekuje da će bolnica zbog toga morati platiti novčanu kaznu.

Rekla je kako su medicinske sestre riječke bolnice javljale sindikatu da rade više nego što je određeno zakonom, da je sindikat ukazivao kako su neke sestre u šest mjeseci imale i po 230 prekovremenih sati, ali da se ništa nije promijenilo.

Stoga je sindikat o tome obavijestio Državni inspektorat, koji je obavio inspekcijski nadzor u riječkom Kliničkome bolničkom centru (KBC) te je izvijestio da su utvrđene nepravilnosti na koje je sindikat ukazao i da su poduzete zakonom propisane mjere.

Radmila Belobrajdić Čahut rekla je na konferenciji za novinare da je sindikat kontaktirao Državni inspektorat iz kojeg su im, kaže, potvrdili da su podnijeli prijavu Prekršajnom sudu, koji bi trebao odrediti visinu novčane kazne.

Predsjednica Sindikata zdravstva navela je da je propisano da se novčanom kaznom od 61 do 100 tisuća kuna kazni poslodavac ako rad radnika koji radi prekovremeno traje ukupno duže od 50 sati tjedno ili ako prekovremeni rad pojedinog radnika traje duže od 180 sati na godinu ili ako traje duže od 250 sati na godinu kada je prekovremeni rad, duži od 180 sati na godinu, ugovoren kolektivnim ugovorom.

Kazala je da je broj radnih sati medicinskih sestara u bolnici limitiran zakonom jer je riječ o njihovu zdravlju, kako bi bile odmorne i ne bi bilo pogrešaka u radu.

Istaknula je da je tijekom sadašnjeg mandata ravnatelja bolnice Alena Ružića sindikat podnio četiri prijave, da su sve četiri bile u korist sindikata te da će posljednja rezultirati i novčanom kaznom, koju će, kaže, platiti bolnica i porezni obveznici.

Smatra da je sve to rezultat rada ravnatelja Ružića i predsjednika Upravnog vijeća Željka Plazonića te da bi na čelu bolnice trebale biti osobe koje će poštivati zakone.

KBC: Nitko od radnika nije se žalio poslodavcu na prekovremeni rad

Iz Uprave KBC-a Rijeka medijima su dostavili informaciju za javnost u kojoj navode da su, s ciljem istinitog informiranja, nužne dodatne informacije koje se tiču problematike prekovremenih sati.

Navode da tu problematiku “inače regulira Zakon o radu, u odnosu na koji je lex specialis Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji ne propisuje gornju granicu odrađenih prekovremenih sati.”

Ističu da se nitko od radnika nije žalio poslodavcu na prekovremeni rad, da oni koji po zakonu ne mogu ili ne moraju raditi prekovremeno, to ne rade te da je ostvareni prekovremeni rad u cijelosti plaćen.

“KBC Rijeka nema informacija da je pokrenut prekršajni postupak u konkretnom predmetu koji se ističe u javnosti, ali može pouzdano ustvrditi da je vođenjem poslovanja po načelima dobre poslovne prakse Uprava osigurala zaštitne mehanizme financijskog poslovanja, budući je godinama poznata situacija na nacionalnoj razini s prekovremenim satima u zdravstvu, kao i problematika nedostatka medicinskog kadra.”

Iz bolnice navode da su se obje teme osobito izoštrile u vrijeme aktualne borbe s krizom uslijed širenja zaraze virusom covidom-19 te da, prema nekim procjenama, u zemlji manjka oko 5000 medicinskih sestara i tehničara.

Naglašavaju da KBC Rijeka zapošljava sve medicinske sestre i tehničare dostupne na tržištu rada, da je bolnica dužna pružiti zdravstvene usluge i čini maksimalne napore da djeluje na dobrobit pacijenata, a istodobno posluje u skladu sa zakonskim propisima.

U toj bolnici sada je na bolovanju 410 djelatnika, od kojih je 145 na bolovanju zbog covida-19.

Bolnički sustav prilagođen je zbrinjavanju oboljelih od covida-19, ali se paralelno ulažu napori u maksimalno održavanje redovnog bolničkog programa, covid-dijagnostike te se, kažu, bez odgode zbrinjavaju onkološki pacijenti i sve hitnoće, uz maksimalni mogući opseg hladnog programa.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić zahvalio je svim djelatnicima na iznimnom trudu i radu, navodeći da je riječka bolnica i dalje maksimalno odgovorna prema zaštiti zdravlja građana te da i dalje štiti interese svojih djelatnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare