Mamić: Moja kći je bila žrtva jednog napada, nema presude niti nakon 23 godine

Vijesti 15. lip 202206:53 > 08:15 1 komentar
N1

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić bila je gošća Newsnighta, gdje je govoreći o uhićenju bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, između ostalog, istaknula problematiku sporosti pravosuđa u Hrvatskoj.

Pravda koja ne daje odgovore na vrijeme – nije pravda

“Nije ovo ništa novo. Zato je izuzetno važna inicijativa koja je pokrenuta ovim novim izmjenama u kaznenom zakonu da se posebno političarima, dakle ljudima koji su na javnim funkcijama, mora suditi brzo. Jer pravda koja ne daje odgovore na vrijeme – nije pravda”, kazala je Mamić pa je navela i primjer sporosti pravosuđa iz privatnog života:

“Mogu svjedočiti kao majka, moja kći je bila žrtva u jednom napadu u Zagrebu i nakon 23 godine u tom postupku još nema pravomoćne presude. Ako vi nakon 23 godine nemate pravnu satisfakciju, ona vam prestaje bilo što značiti.”

Na pitanje je li Dumboviću bila strateška greška što je podignuo glas protiv Vlade da mu ne šalju dovoljno pomoći nakon potresa, Mamić odgovara da je to sada teško reći.

vezana vijest

“Vidjela sam danas negdje podatak da je za obnovu iskorišteno samo 3,4 posto sredstava koji su alocirani iz Fonda solidarnosti EU, bez obzira tko je kriv. Ni na koji način se ne može opravdati da se problemi ljudi nastradalih u potresu uopće ne riješavaju”, dodala je.

Mamić vjeruje da će današnje uhićenje brzo zaboraviti kao što se u vrlo kratkom roku zaboravilo i puno drugih tema. Ne vjeruje da HDZ može ovaj slučaj iskoristiti da se krivnja za lošu obnovu svali na bivšeg gradonačelnika.

“On je relativno kratko nakon potresa izgubio izbore, tako da se propusti u obnovi ne mogu nikako njemu pripisivati. Već godinu dana je HDZ-ova gradonačelnica na vlasti”, rekla je Mamić.

Mamić ukazuje da je u Hrvatskoj puno veći fokus na privatnom sektoru, a puno manje na silnim izvješćima državne revizije koja nikada nisu imala posljedice na one koji su neodgovorno upravljali novcem poreznih obveznika.

Cijeli razgovor s Ankicom Mamić pogledajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare