Po tko zna koji put pao CEZIH: “Ljudima ide na živce, ali nemamo izbora”

Vijesti 27. kol 202419:57 0 komentara

CEZIH - Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, toliko je puta "pao" posljednjih mjeseci da je postao reklama sam za sebe i po tome ga se prepoznaje. Podsjećamo, padanje sustava uzrokovalo bi poteškoće u radu liječnika, većinski kod izdavanja recepata i uputnica. I dok HZZO se oglašava isključivo uz pojašnjenje softveraša koji rade na modernizaciji CEZIH-a, upitali smo liječnike koliko je teško raditi uz takav sustav i građane znaju li sada već svi što je CEZIH.

Modernizacija sustav

U ponedjeljak je ponovno, po tko zna koji put, pao CEZIH – Sustav za izdavanje uputnica i recepata. Iz HZZO-a i Ericsson Nikola Tesla lakonski su poručili kako je do kvara došlo zbog modernizacije sustava.

“Uslijed radova na optimizaciji sustava CEZIH na novoj platformi od jutros su zabilježene poteškoće u radu sustava. Odmah se pristupilo detekciji i žurnom otklanjanju problema te je sustav ponovno u funkciji. Očekuje se da će radovi na optimizaciji sustava trajati do početka listopada. Ispričavamo se korisnicima zbog poteškoća uzrokovanim jutrošnjim problemima u radu sustava”, priopćili su.

No, dok se sustav modernizira padajući, građani uputnice i recepte čekaju satima.

“Koristim ga svakodnevno to jest mjesečno. Prošli mjesec nije radio uopće jedno desetak dana… Ljudima ide na živce, ali nemamo izbora”, neke su od reakcija građana na uslugu.

Traži se strpljenje

I liječnici su pomireni sudbinom te su naviknuti na to da ih CEZIH uvijek može izdati.

“Obično bi petkom iza podneva krenuli problemi pa bi nas pacijenti koji su u petak naručili terapiju, zvali u ponedjeljak da lijekovi nisu pušteni. Ovdje je ključna uloga HZZO-a”, govore nam.

Ministar zdravstva Vili Beroš na sve ovo kaže: “Tako je kako je. Traje modernizacija sustava, traži se strpljenje”

“To je vrlo zahtjevan proces koji vodi firma koja je odabrana na javnom natječaju i s obzirom na to da sam vrlo u često u situaciji upitati HZZO međutim odgovor je uvijek jedan te isti u tijeku je migracija. Kad se modernizira vjerojatno poteškoća više neće biti… Migracija nije pitanje htijenja, nego neupitno pitanje. CEZIH nije mogao funkcionirati na starom sučelju u dogledno vrijeme”, pojasnio je Beroš.

Uskoro ćemo dakle, nadajmo se, dobiti funkcionalan administrativni sustav u zdravstvu. No jedan problem ni tada neće biti riješen – i liječnici i medicinske sestre upozoravaju da su zatrpani administrativnim poslovima zbog kojih se ne mogu adekvatno posvetiti pacijentima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!