Prodaja Fortenove: “Je li Vujnovac neki jednorog koji se pojavio na tržištu?”

Vijesti 30. tra 202310:16 0 komentara
Borna Filic/PIXSELL

Prodaja tvrtke Fortenova MidCo, vlasnika svega što je bio bivši Agrokor, odjeknula je poput bombe sredinom tjedna. Jasna je namjera da se iz vlasnika konačno izguraju ruske banke koje su pod sankcijama, no zanimljivo će biti vidjeti tko će I po kojoj cijeni kupiti Fortenovu. Ovaj slučaj su u Točki na tjedan analizirali novinari Marko Repecki (Telegram) i Valentina Wiesner (Večernji list).

Repecki navodi da mu vijest o prodaji nije bila toliko veliko iznenađenje s obzirom na vlasničku strukturu.

“S jedne strane imamo Ruse pod sankcijama, a s druge strane Vujnovca koji je mistična priča i teško mi je donositi zaključke o tome. Nisam očekivao da će ići u prodaju, ali me to ne iznenađuje zbog takve vlasničke strukture pa je teško na logičan način rzmišljati i pokušati predvidjeti sljedeći korak”, kazao je Repecki.

Agrokor nakon Agrokora?

U nedavnoj izjavi premijer Andrej Plenković kazao je da je bitno da su radna mjesta sigurna i da kompanija funkcionira.

“Posluje li ta kompanija dobro i u što su pokušali uvaliti fondove koji upravljaju našim miroivnama? Periferno se spominje i Podravka, a 51-52 posto vlasništva u Podravci imaju opet mirovinski fondovi. Nije upitno da se ponovno stavljaju karte na stol”, kazala je Wiesner.

Na upit znači li to povratak Martine Dalić, Wiesner odgovara: “Je li ikad izašla iz te priče o Fortenovoj ili mi imamo Agrokor nakon Agrokora? Imamo li uopće Fortenovu?”

“Opet smo došli u situaciju kao da je to neka paradržavna firma gdje vlada suodlučuje, gdje imamo vlasnika koji jako podsjeća na Todorića u svoje vrijeme. Zapravo se nije napravilo ništa, a 2017. se radi toga država i uplela u cijelu priču”, dodaje Repecki.

Je li operacija Agrokor bila uspješna?

Repecki vjeruje da se država uopće nije trebala miješati u priču o Agrokoru. “Po meni je miješanje bilo potpuno nepotrebno s aspekta javnog interesa. Znam zašto se politika htjela umiješati, da opet dobijemo paradržavnu firmu.”

Wiesner se ne slaže s tim da se država nije trebala uplesti u tu priču, ali smatra da je to učinila na krivi način. “Imamo dvije situacije koje se mogu potencijalno dogoditi na kojima ćemo još donositi zaključke koliko je to neuspješno. Imamo arbitražni sud koji Ivica Todorić vodi protiv države koji će morati plaćati porezni obveznici ako ga država izgubi, a s druge strane rat neće vječno trajati.”

Wiesner navodi da se do prije pet-deset godina Vujnovca nije ni spominjalo. “Je li on neki jednorog koji se na našem tržištu pojavio s uspješnim modelom koji je izrastao, a znamo da je rast njegovog poslovnog carstva vremenski koincidirao s postojećom vlašću. Sigurno mu se omogućivalo okruženje u kojem će moći doalziti u vlasništvo nad toliko kompanija i područja koja su toliko strateški važna za funkcioniranje države.”

Repecki dodaje da je Vujnovac vrlo sličan Todoriću. Navodi da je problem kod ovakvih kompanja kad se približe politici i žele utjecati na narušavanje tržišta, političke procese, medije i cijeli niz stvari. “Problem je kad počne tu veličinu zloupotrebljavati, kad počne izlaziti iz okvira biznisa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!