“Prosvjednici se pozivaju na slobodu, a mogu je ugroziti ako nekoga zaraze”

Vijesti 20. ožu 202118:34 > 18:35 4 komentara
Ivana Pavić Šimetin
N1

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a i voditeljica Službe za školsku medicinu Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku N1 gdje je komentirala današnji prosvjed protiv koronamjera, kao i situaciju s koronavirusom i cjepivom AstraZeneca.

Više tisuća građana danas je u Hrvatskoj prosvjedovalo protiv epidemioloških mjera pozivajući se na slobodu. “Naši građani koji su i sami bili bolesni ili članovi obitelji preminulih najbolje bi mogli dati argumente zašto ovakvi skupovi nisu potrebni niti bi ih trebalo biti”, rekla je Ivana Pavić Šimetin dodajući:

VEZANE VIJESTI

“G. Sladoljev nije liječnik, nije završio medicinski fakultet. Mi zdravstveni djelatnici znamo sve o covidu, uspjeli smo u godinu dana saznati i više nego što smo htjeli. Bolest nas uči da su pred nama novi izazovi o kojima ne znamo puno i pitanje je u kojem će smjeru sve ići, a to govori da moramo biti i na većem oprezu nego dosad.”

Na pitanje kakva se poruka šalje time, posebno zbog toga što se na takvim skupovima krše propisane mjere, Pavić Šimetin odgovara:

“Pozivaju se na slobodu na prosvjedima, i stvarno svatko ima pravo na slobodu, ali naša sloboda i demokracija sežu dotle da se pritom ne ugrožava sloboda, zdravlje i život drugih. S obzirom na to da se radi o zaraznoj bolesti koja se širi kapljičnim putom, lako svatko takav može nekome drugome narušiti slobodu u smislu da će ta osoba biti vezana uz krevet, teško proći, da ne kažem sa smrtnim ishodom.”

“Bilo bi bolje da ne trebaju represivne mjere. Partnerski odnos je nešto čemu se nadamo. Zato se stalno obaraćamo građanima i pozivamo ih na suradnju i pridonesemo borbi protiv pandemije. To jesu određena odricanja, maske, distanca, ali sve to je daleko manje od onoga što bolest može napraviti”, dodala je.

Nema razloga za obustavom AstraZenece

O rastu broja zaraženih kaže: “Nadamo se da se scenarij iz studenog i prosinca neće ponoviti, da je ovo samo situacija i da neće rasti dalje. Taj scenarij nam ne treba. Znamo kako smo ga se tad riješili. Nadamo se da neće doći do toga.”

VEZANE VIJESTI

Prokomentirala je i skepsu oko cjepiva AstraZenece naglasivši da naši stručnjaci nisu dosad posumnjali u to cjepivo:

“Hrvatski stručnjaci su otpočetka uvjereni da se s AstraZenecom trebaju cijepiti svi odrasli građani i da nema razloga za obustavom. Drugačija mišljenja nisu dolazila iz Hrvatske i nisu bila stav naših stručnjaka. Pozivam građane na cijepljenje, pa čak i ovo za mlađe žene i kontracepciju to se još treba istražiti. Cijepljenje treba staviti ispred svega jer mi koji organiziramo cijepljenje, koji na tome radimo, to je velik posao i onda ako pacijenti ne dođu…”

Dodaje da nikakvo informatičko rješenje ne može razvrstati ljude po tome tko je u težoj ili lakšoj situaciji jer ista dijagnoza kod različitih ljudi uzrokuje različite kliničke slike.

Na pitanje bi li pozvala premijera Andreja Plenkovića na cijepljenje AstraZenecom, da bude primjer drugima, odgovara:

“Sigurna sam da će premijer napraviti najbolje, ali pozivam građane koji su dobili termin, da se jave i iskoriste termin za cijepljenje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare