FOTO Sramotno! Na Teslinom spomeniku ostavili vreću sa smećem

Vijesti 11. srp 202311:34 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Samo dan nakon što je obilježena 167. obljetnica rođenja Nikole Tesle, spomenik velikom izumitelju u centru Zagreba, na početku ulice koja nosi njegovo ime, osvanuo je "ukrašen" smećem.

Zašto je to nepoznati počinitelj napravio vjerojetno će i samom sebi teško objasniti. I nije time zasjenio ni umanjio sve ono pozitivno što se ističe kroz svaku Teslinu obljetnicu rođenja ili smrti, a tiče se njegove ostavštine. Ne samo Hrvatskoj, Srbiji ili Balkanu, već cijelom svijetu.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Većinu života Tesla je proveo u SAD-u, radeći u različitim tvrtkama i laboratorijima, među kojima su i one koje je sam osnovao.

Tamo je, podsjetimo, patentirao oko 700 izuma na području elektrotehnike i radiotehnike. Glavni su cjelovit sustav proizvodnje, prijenosa i primjene izmjeničnih višefaznih struja, stvaranje i primjena visokofrekventnih struja uz visoke napone, načela radiotehnike, medicinska primjena visokofrekventnih struja, radiolokacija, radar, daljinsko upravljanje i dr.

Projektirao je i na vodopadima Niagare izveo prvu hidroelektranu za izmjeničnu struju, a i prvu hrvatsku hidroelektranu na Krki.

Bavio se mišlju kako iskoristi gornje slojeve atmosfere za prijenos električne energije s jednog kraja svijeta na drugi, kao i idejom kako osvijetliti mračnu stranu Zemlje.

Tesla je 1917. primio presižnu Edisonovu medalju, a po njemu je nazvana i međunarodna jedinica gustoće magnetskog toka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare