Gost Novog dana bio je Marko Gnjidić, direktor franšize Koykan. Govorio je o okolnostima uslijed kojih se domaća street food franšiza proširila u zapadnoeuropske zemlje te o planovima za budućnost.
Koykan se širi dalje
"Mi smo na tržištu od 2012. i trebalo nam je neko vrijeme da posložimo infrastrukturu i franšizni projekt, ali sad smo - nakon nekoliko rundi financiranja kroz različite oblike - spremni napraviti iskorak i izaći van iz Hrvatske te smo otvorili prve restorane u Češkoj, Slovačkoj te uskoro u Njemačkoj, uglavnom - širimo se dalje", otkriva poduzetnik pa nastavlja:
"U ove dvije države fokusirani smo na glavne gradove, dakle u Češkoj Prag a u Slovačkoj Bratislava, tamo ćemo otvoriti uskoro po još jedan restoran, a u Njemačkoj krećemo u Münchenu", rekao je Marko Gnjidić.
Kako to da se širite na Zapad, gdje je konkurencija nemilosrdna?
"Kad je riječ o franšiznom biznisu onda je Zapad apsolutno mjesto gdje se sve događa, mi imamo neki malo drugačiji koncept i vjerujemo da imamo komparativnu prednost I dapače, voljeli bismo biti prva hrvatska tvrtka koja je uspjela u ovom sektoru ovako iskoračiti, naravno da je bilo lakše krenuti u Hrvatskoj gdje nas ipak svi poznaju i svi komuniciraju lakše ali mi smo sebi zadali dosta ambiciozne ciljeve i jasno znamo gdje želimo doći", rekao je.

Koja je onda vaša komparativna prednost?
"Već preko 12 godina razvijamo koncept temeljen na world foodu, došli smo do faze da je to dovoljno jako i prepoznatljivo da možemo biti zadovoljni. World food je jako zgodan koncept jer imamo preko 60 proizvoda koje možemo kombinirati svakodnevno u ponudi, a imamo i dio koji se zove "keep exploring", gdje svakodnevno tražimo nove interesantne koncepte koje uvodimo u naš meni i nudimo našim kupcima", govori Marko Gnjidić.
Dvije pritužbe poduzetnika
U Hrvatskoj se poduzetnici često žale na dvije stvari - bar kada je riječ o ugostiteljstvu I prehrani - a to su regulatorni okvir te nedostatak radne snage.
Kakva su vaša iskustva u Hrvatskoj, a kakva u drugim državama članicama EU u kojima poslujete?
"To su bile neke okolnosti koje možda nisu bile ograničavajuće, nego više momenti u našoj povijesti i putu razvoja u kojima smo morali naći odgovor na pitanje kako ih prevazići, tim mora bit što jači i što fleksibilniji da odgovara na takve izazove", rekao je Gnjidić. Dodaje:
"To jest i pitanje radne snage, mi smo morali zapošljavati radnikei izvan okvira Republike Hrvatske, voljeli bismo da je to sve hrvatska radna snaga ali i u drugim je državama vrlo slična situacija, nije to ništa čudno što se dešava u Hrvatskoj. A regulativa, da, naša iskustva sa zemljama Zapada nam govore da je regulatorni okvir tamo ipak skloniji poduzetnicima i pomaganju da uspiju", naglašava.
Zaključuje: "Mi ćemo tamo u slučaju nekih propusta ipak prvo biti upozoreni jednom ili dvaput prije nekih konačnih mjera ili kazni, u Hrvatskoj je ipak država restriktivnija i to može biti veliki izazov."
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare