Promet industrije u porastao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Biznis 31. svi 202106:51
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Ukupan promet industrije u ožujku ove godine porastao je 4,9 posto u odnosu na veljaču, a na godišnjoj razini, prema ožujku lani za 11,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku je u usporedbi s mjesecom prije porastao za 4,9 posto, pri čemu je na domaćem tržištu viši za 3,4 posto, a na nedomaćem za 10,5 posto.

Najviše je na mjesečnoj razini povećana ukupna prodaja energije, za 31,3 posto. Slijedi prodaja intermedijarnih proizvoda koja je porasla za 14,5 posto, zatim kapitalnih proizvoda za 9,6 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 posto.

Istodobno je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostala na istoj razini.

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u ožujku ove godine u usporedbi s ožujkom prošle godine porastao za 11,6 posto. Pritom je promet na domaćem tržištu porastao za 5,9 posto, a na inozemnim tržištima za 2,5 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći za 43,1 posto, kapitalnih proizvoda za 25,7 posto te intermedijarnih proizvoda za 25,6 posto.

Istodobno je promet energije manji za 5,3 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,5 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar