Zagrebačka banka snižava promjenjive kamate stope na postojeće kredite građana

Biznis 01. lip 202116:41
bankovni račun, kreditna kartica, internet prijevara, online shoping, online trgovina
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Zagrebačka banka (ZABA) će, slijedom kretanja nacionalne referentne stope (NRS), od 1. srpnja sniziti promjenjive kamate stope na postojeće kredite građana, a ovisno o vrsti kredita i valuti bit će smanjenje od 0,02 do 0,04 postotna boda, priopćili su u utorak iz te banke.

Hrvatska narodna banka (HNB) je krajem prošloga tjedna objavila da se nastavlja višegodišnji trend pada NRS-a, pri čemu su kunski i eurski indeksi za prvo tromjesečje ove godine smanjeni za jedan do dva bazna boda odnosno 0,01 ili 0,02 postotna boda.

NRS ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima, a slijedom njegova kretanja o promjenama kamatnih stopa izvješćuju same banke koje koriste NRS.

Iz Zagrebačke banke u današnjem priopćenju najavljuju da će s početkom srpnja na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjiti za 0,04 postotna boda, a za kredite vezane uz euro smanjit će se za 0,03 postotna boda.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih ZABA koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,03 postotna boda, a za kredite vezane uz valutu euro za 0,02 postotna poena.

Zagrebačka banka ujedno najavljuje da će sve klijente do 15. lipnja obavijestiti o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Podsjećaju i da je od prve objave NRS-a 7. prosinca 2012. ta nacionalna referentna stopa smanjena već sedamnaesti put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,98 i 2,30 postotnih bodova za kune te između 3,09 i 3,16 postotnih bodova za eure, ovisno o vrsti kredita, navode iz Zagrebačke banke i dodaju da su za iste vrijednosti smanjene i kamatne stope na postojeće kredite građanima u toj banci.

Nacionalna referentna kamatna stopa, inače, prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska narodna banka. NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. siječnja 2022. godine, zaključuje se u priopćenju Zagrebačke banke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar