Riječ koja danas izaziva najviše pažnju u hrvatskim medijima zasigurno je - ajngemahtec. To što je pileći ujušak postao hit predizborne kampanje možemo zahvaliti aktualnom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i njegovoj izazivačici, sveučilišnoj profesorici i saborskoj zastupnici Mariji Selak Raspudić, točnije - tome što ni jedno od njih dvoje nije bilo sigurno što je to ajngemahtec.
Oglas
Ajngemahtec (ponekad zapisano i kao ajgemahtec, eingemachtes ili slično) je tradicionalno jelo njemačkog i srednjoeuropskog porijekla, koje se u različitim varijantama priprema i u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, Baranji i Zagrebu. Riječ dolazi od njemačkog "eingemachtes", što znači "ukiseljeno" ili "sačuvano", no u gastronomiji označava specifičnu vrstu jela, kaže nam ChatGPT.
Radi se u gustoj juhi od pilećeg mesa i povrća s tjestinom kojoj se za postizanje kremaste teksture dodaje kiselo vrhnje ili, ponekad, zaprška. Sve se kuha zajedno dok ne omekša i često se poslužuje kao glavno jelo.
Ajngemahtec se često smatra utješnim jelom (tzv. "comfort food"), koje se priprema za obitelj, posebno u zimskim mjesecima. U mnogim obiteljima recept se prenosi s generacije na generaciju, a način pripreme može varirati od kuće do kuće.
Ispod vam donosimo recept za tradicionalni ajngemahtec.
Recept za tradicionalni ajngemahtec
Sastojci (za 4 osobe)
- 400 g pilećeg mesa (batak, krilo ili bijelo meso)
- 2 mrkve
- 1 peršin (korijen i list)
- 1/4 glavice celera (ili komad korijena)
- 100 g graška (svježeg ili smrznutog)
- 1 mala glavica luka
- 1 žlica maslaca ili ulja
- 1 žlica brašna (za zapršku, po želji)
- 1 jaje
- 2 žlice griza (ili brašna – za knedlice)
- Sol, papar, lovorov list
- Svježi peršin za posipanje
- Voda ili temeljac (oko 1 – 1.5 l)
Priprema
Priprema mesa i povrća
Meso operite i narežite na manje komade. Povrće ogulite i nasjeckajte na kockice ili kolutiće.
Dinstanje
U loncu otopite maslac ili ulje. Dodajte nasjeckani luk, kratko ga propržite pa ubacite meso i povrće. Dinstajte 5–10 minuta da sve malo omekša.
Dodavanje tekućine
Ulijte vodu ili temeljac tako da sve bude prekriveno (oko 1 – 1.5 l). Dodajte lovor, posolite i popaprite. Kuhajte na srednjoj vatri oko 30–40 minuta.
Knedlice od griza (po želji)
Umutite jedno jaje i dodajte mu 2 žlice griza ili brašna. Malo posolite. Kad se masa stisne, žličicom izvadite male knedlice i ubacite ih u juhu zadnjih 10 minuta kuhanja.
Završni dodaci (po želji)
Ako želite da jelo bude gušće, možete napraviti laganu zapršku (brašno + maslac, pa doliti malo juhe i vratiti sve natrag u lonac).
Na kraju možete dodati i malo kiselog vrhnja za kremastu varijantu.
Serviranje
Poslužite toplo, posuto svježim peršinom. Možete dodati i krišku domaćeg kruha.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas