Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 1,6 posto

Regija 31. svi 202111:37
JURE MAKOVEC / AFP / Ilustracija

Slovenski BDP u prvom kvartalu ove godine porastao je za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je u ponedjeljak državni statistički ured.

Prema desezoniranim podacima, porast BDP-a u odnosu na lanjski prvi kvartal iznosi 2,3 posto, a 1,4 posto u usporedbi sa zadnjim kvartalom 2020. godine.

Bruto investicije u osnovna sredstva povećale su se u odnosu na prva tri mjeseca lani za 7,6 posto, izvoz za za 0,8, a uvoz  za 0,5 posto. Pri tomu  je izvoz roba porastao 4,2, a robni uvoz 2,7 posto, dok je pad zabilježen kod uvoza i izvoza usluga, na izvoznoj strani za 14,1 posto, a  na uvoznoj za 12,2 posto.

Opća konačna potrošnja kućanstava porasla je za 0,4 posto, a na domaćem tržištu pala za tri posto, većinom zbog pada izdataka za usluge, dok su se izdaci za robnu potrošnju povećali.

Zaposlenost je u prvom kvartalu na godišnjoj razini smanjena za jedan posto, a najviše je pala u uslužnim djelatnostima poput ugostiteljstva i nekim proizvodnim sektorima, dok je u nekim drugim nešto porasla, najizrazitije u zdravstvu i na području socijalne skrbi, objavio je slovenski statistički ured.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare