Radnici rafinerije Sisak: Ni kap nafte ne damo u izvoz!

Vijesti 13. velj 201509:37 > 09:40
N1(screenshot)

MOL-ovu namjeru da zatvori rafineriju u Sisku, a hrvatsku naftu izvozi, radnici rafinerije namjeravaju fizički zaustaviti ako treba i vlastitim tijelima

Stožer za obranu rafinerije Sisak najavljuje žestoku bitku ako MOL, kao što se priča, krene domaću naftu iz sisačkog skladišta izvoziti u Mađarsku, BiH i Srbiju, dok istovremeno proizvodnja u Sisku zbog nedostatka sirovine stoji.

– Pod punom odgovornošću, javno izjavljujem da niti jedna kap domaće nafte neće iz Siska otići u izvoz, kazao je za Novi list Predrag Sekulić, predsjednik Radničkog vijeća sisačke rafinerije i član Stožera za obranu rafinerije. Krene li, kako se nagađa, Inina domaća nafta u izvoz, a istovremeno rafinerija Sisak zbog nedostatka sirovine ne radi, stožer će, najavljuje Sekulić, poduzeti sve da to zaustavi pa, ako treba i fizički, vlastitim tijelima.

– Imamo razrađene planove i akcije za svaki scenarij, no ne možemo ih otkrivati. Prosvjedi na ulici više nisu opcija, nemaju smisla, no izlazak nafte ćemo sigurno spriječiti,  nastavlja Sekulić.

Na pitanje ima li u sisačkom skladištu sad već dovoljno domaće nafte za ponovno pokretanje proizvodnje, odgovara kako svakog dana pristiže od 1.500 do 3.500 tona, no još nema dovoljno.

Nekad, zaključuje, upravi nije bio nikakav problem tehnički se prilagoditi preradi uvezene nafte pa se opet, nakon par dana, vratiti domaćoj. To ni sada ne bi bio problem, da ima volje za nastavak rada, zaključuje Sekulić u razgovoru za Novi list.

Podsjetimo, na ovu se temu u srijedu oglasio i ministar Vrdoljak rekavši: ‘Nedopustiva je ideja da netko misli izvoziti sirovu naftu iz Hrvatske, a gasiti rafineriju u Sisku. To je glupo. Mi imamo alate za zaustaviti odluke štetne za Inu i energetsku stabilnost Hrvatske”.