Karamarko: Ne treba eksperimentirati s Olujom

Vijesti 08. tra 201521:26 > 21:27
N1

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da je dogovor predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović oko proslave obljetnice Oluje u Zagrebu i Kninu nepotreban eksperiment koji unosi razdor, te pozvao na jedinstvo svih instanci vlasti kako bi se dostojno obilježilo sjećanje na taj važan datum.

“Ta promjena scenarija zapravo unosi nejedinstvo, zabunu, konfuziju, a to nam nije potrebno. Moje je mišljenje da ne bi trebalo ulaziti u takve eksperimente”, kazao je Karamarko, odgovarajući u Gospiću na pitanje novinara da komentira prijedlog da se obljetnica Oluje prijepodne održi u Kninu a poslijepodne u Zagrebu.

Istaknuo je kako je riječ o proslavi dvadeset godina “najslavnije hrvatske bitke”, kada bi trebalo zaboraviti na političke podjele. “Političke se borbe vode svakodnevno, ali 5. kolovoza ne bi trebao biti jedan od takvih dana: to je dan sjećanja na te slavne trenutke, dan kada se sjećamo naših žrtava i predlažem i pozivam da budemo taj dan svi skupa u Kninu. Ovo je sjajna prilika da pozovem sve političke strukture, vladu, predsjednicu: hajdemo svi biti jedinstveni na taj dan”, poručio je.

Upitan da komentira vladin prijedlog da se ograniče jamstva javnim poduzećima, Karamarko je istaknuo kako javna poduzeća treba prestati tretirati kao ratni plijen – predmet političkih podjela među onima koji su trenutno na vlasti. “Onda se u njih postavljaju ljudi koji nemaju pojma o poslu i koji su politički podobnici. Javna poduzeća trebaju imati najbolji menadžment, ona ne smiju biti u gubitku i to je ono što ćemo mi uvesti: uvest ćemo struku u vrh javnih poduzeća”, kazao je.

Predsjednik HDZ-a osvrnuo se i na upozorenje ministra financija Borisa Lalovca da bi prošlogodišnji proračunski deficit mogao iznositi između 16 i 18 milijardi kuna umjesto 12,8 milijardi kuna, ocijenivši da je Plan 21 bio “najobičnija obmana”. “Nije bilo pravih investicija, nema proizvodnje, gase se radna mjesta, pali smo na ispod 1,3 milijuna radnih mjesta – danas jedanaest zaposlenih hrani i sebe i deset umirovljenika. Ova vlada je promašila sve i bilo bi vrijeme da definitvno ode”, kazao je.

Na pitanje da komentira slanje hrvatskih vojnika u Irak, Karamarko je istaknuo da Hrvatska kao članica NATO saveza ima određene obaveze, jer “mi više nismo nesvrstani”. Globalna agresivna politika koja se javlja kao opasnost za cijeli svijet jednako je opasna i za nas, istaknuo je, a mi “moramo skrbiti o svojoj sigurnosti i moramo pojačati rad i službi i naših sigurnosnih organa”.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je u utorak za Novu TV da bi se nekoliko desetaka pripadnika HV-a angažiralo u neborbenoj misiji na sjeveru Kurdistana zajedno s Nijemcima, koji su već tamo, a provodili bi obuku.

Osvrnuo se i na građansku inicijativu da se na registarske pločice vrate nacionalni simboli, istaknuvši da će HDZ tu inicijativu podržati. Ukidanje nacionalnih simbola na registarskim oznakama jako je loše i označava rastakanje svega što je nacionalno, ocijenio je, za što krivi vladu premijera Zorana Milanovića. “Rastače se i relativizira sve ono što su naša bitna obilježja”, smatra.

Odbio je komentirati pitanje tko plaća račune za rezidenciju u Visokoj, kazavši kako je to stvar oko koje se trebaju dogovoriti Vlada i Ured predsjednika, a 25 godina rada HDZ-a u Lici ocijenio je kao nešto na što je jako ponosan. “Ima li mjesta za poboljšanja – ima, svatko može biti bolji i ja mogu biti bolji, svatko od nas može biti bolji, ništa nije idealno”, kazao je.

Karamarko je u Gospići nazočio proslavi 25. godišnjice osnutka županijskog HDZ-a.