Milanović prvi put razgovarao s Glogoškim i Klemmom!

N1

U Okučanima se održava svečano obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

U Okučanima se okupio cijeli državni vrh, a kako javlja naš reporter Antonio Zavada s mjesta događaja, po prvi put je premijer Zoran Milanović razgovarao s predstavnicima branitelja koji su došli u Okučane, među kojima su i Đuro Glogoški i Josip Klemm.

N1

Razgovarali su desetak minuta i razgovor je prošao mirno. Branitelji su se, očekivano, žalili na ministra Matića, a razgovor su prekinuli kako bi stigli na misu.

Branitelji su htjeli odmah dogovoriti vrijeme sastanka za argumentiranu raspravu, a Milanović je odgovorio: “Ok probat ćemo, ja sam htio da se to riješi odmah, nisam razumio gdje je problem. Jedino što nije ukupno smanjeno su stavke za branitelje. Provjerit ćemo neke stvari jos jednom, ali ono što znam sigurno da nitko nije napakostio vama (Glogoškom), Klemmu ili nekom drugom”.

Branitelji su iznosili probleme, optuživali Matića, a Milanović ga je branio – “Ne dam na čovjeka koji je bio u logoru za Hrvatsku”. “sve je on to vec čuo, što je napravio od tada, ništa, sve je bilježio, ništa nije pisao. 6 mjeseci nije napravio ništa”, dobacivao je Glogoški.

Vojno redarstvena operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995.U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadno slavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a srušen je i zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.