Poplave u Hrvatskoj: Građani i vojska brane ugrožena mjesta

Vijesti 15. ruj 201408:16 > 14:20
CROPIX/Bruno Konjević

Rijeka Mura i dalje raste, a u 8 sati ujutro kod Murskog Središća dosegnut je još jedan rekordan vodostaj od 535 centimetara.

Mura raste i nizvodno, pa je u Goričanu izmjereno 463 centimetra. I dalje iz Slovenije ne stižu dobre vijesti, jer Mura kod Gornje Radgone još uvijek raste, tako da se očekuje novi porast u sljedećim satima i u Hrvatskoj.

Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom.

I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave. 

U međimurskoj općini Goričan proglašena je opća opasnost zbog izlijevanja potoka Trnava i visokog vodostaja Mure. Počela je izgradnja zečjeg nasipa za koji je potrebno oko 200 dobrovoljaca.

130 vojnika upućeno na područje Jasenovca

Na područje Jasenovca danas je upućeno novih 130 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa 17 motornih vozila, koji će braniti područje od poplava, a na poplavama ugroženim područjima trenutačno je angažirano 415 pripadnika Oružanih snaga RH.

Na području Letovanića i Žažine danas je 110 pripadnika kopnene vojske s 20 motornih vozila, koji utvrđuju nasipe i pune vreće s pijeskom, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Na području Selišta Sunjskog i Donje Letine angažirano je 88 vojnika s pet motornih vozila i jednim autobusom, a u Starom Pračnom angažirano je 55 vojnika sa 14 motornih vozila.

U Staroj Drenčini 32 vojnika s 13 motornih vozila utvrđuju nasipe i pune vreće s pijeskom.

Vojska je upućena na poplavom ugrožena područja na temelju odluke ministra obrane Ante Kotromanovića, a na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Sisak u strahu od poplava

Danas se u Sisku očekuje vodeni val Kupe, a Save tek sutra. Gradske vlasti tvrde da grad nije ugrožen te da su spremni za dolazak vodenih valova.

Mještani sisačkog naselja Pokuplje u nedjelju navečer su zbog porasta Kupe gradili zečje nasipe, a stanovnicima Žažine, Stare Drenčine i Letovanića pomaže vojska. 

Kod jednog obiteljskog gospodarstva u Letovaniću zečji je nasip probijen te je proglašena opća opasnost zbog ugroze obiteljske kuće, ali su članovi tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva brzo reagirali kako bi zaštitili kuću.

U nasipe je već ugrađeno 90.000 vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimice izbijaju podzemne vode. Još nema potrebe za evakuacijom stanovništva, iako je sve spremno za prihvat najugroženijih mještana.

Borba s vodom nastavljena je i na ugroženom području Žažine, gdje se nasipi zaštićuju folijama i vrećama s pijeskom. U porastu je i vodostaj Une, pa su na području Hrvatske Kostajnice proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a na jasenovačkom području od jutros je na podizanju nasipa angažirano i 120 vojnika.

Raste i vodostaj Une zbog čega je u Hrvatskoj Kostajnici proglašeno izvanredno stanje. Stanovnici su u strahu da Sava na ušću ne prima Unu i da će vodostaj još rasti. U ulici Kavrlja nekim ljudima voda ulazi kroz zidove, a poplavljeni su i Grade Pokupski te Jamnica.

Cropix/Željko Hajdinjak
CROPIX/Bruno Konjević
CROPIX/Bruno Konjević
Cropix/Željko Hajdinjak
Cropix/Željko Hajdinjak
Cropix/Željko Hajdinjak
Cropix/Željko Hajdinjak
CROPIX/Bruno Konjević

Proglašena elementarna nepogoda za Karlovac

U 10 sati sirene su u Karlovcu oglasile prestanak opće opasnosti, zbog znatnog opadanja vodostaja rijeka i činjenice da je veliki vodeni val prošao Kupom i kroz naselje Šišljavić te izašao nizvodno od cijelog gradskog prostora.

U poplavljenom postrojenju gradskog pročistača otpadnih voda zadržalo se još samo desetak centimetara vode, pa je danas u funkciji. Razina poplave smanjena je prokapanjem krune nasipa, tako da je poplavna voda Korane iz prostora unutar nasipa mogla otjecati van prema Kupi.

Nakon današnje sjednice karlovačkog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako tek slijedi utvrđivanje štete, a prema dosad poznatim podacima, poplavljeno je oko 750 kuća (u veljači je bilo poplavljeno oko 500 kuća).

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca zbog poplave, priopćeno je iz Ureda župana.

Elementarna nepogoda proglašena je na zahtjev karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića. jer je od subote, 13. rujna, poplavljen velik broj stambenih i gospodarskih objekata, a na mnogim mjestima u Karlovcu oštećena je razna komunalna infrastruktura.

U razdoblju od dva, tri dana, dok se voda ne povuče iz poplavljenih kuća i dvorišta, grad će organizirati pribavljanje što većeg broja pumpi i isušivača. Prema Jelićevim riječima, u toj je akciji pomoć iz cijele Hrvatske obećao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk. Za odaziv građana na akciju gradnje 1200 metara dugačkog zečjeg zida u gradskoj četvrti Rakovac gradonačenik je rekao da se osjetila suradnja “koja nas je krasila tijekom Domovinskog rata”.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković je ljudima koji nisu prihvatili evakuaciju iz svojih poplavljenih kuća poručio kako to mogu zatražiti i danas, jer je u sportskoj dvorani OŠ Grabrik u Karlovcu moguć njihov prihvat na nekoliko narednih dana.

Na aktualnom satu Županijske skupštine župan Ivan Vučić danas je rekao da Karlovačka županija, za razliku od Gorskog Kotara, još nije dobila ni kunu odštete od države za elementarnu nepogodu od veljače. Županija će stoga pokušati pronaći načina da financijski pomogne ugroženo stanovništvo na području Grada Karlovca i Općine Barilović za poplave, kao i za mnogobrojna klizišta u brdsko planinskim područjima.