Akcija mladih sumnja u nezakonitosti u poslovanju županijskih lučkih uprava

Vijesti 31. ožu 202118:45 0 komentara
Goran Kovačić/Pixsell

Akcija mladih izrazila je u srijedu sumnju da županijske lučke uprave u Primorsko-goranskoj županiji nezakonito ostvaruju velike prihode te da se novac nakon toga isplaćuje za usluge tvrtkama povezanima sa SDP-om po modelu tzv. Fimi medije

Županijski vijećnici Boris Kurelić i Vjekoslav Rubeša na konferenciji za novinare izrazili su sumnju da je “po načinu djelovanja to SDP-ova Fimi Media”.

Kurelić je istaknuo da su čelnici županijskih lučkih uprava na Kvarneru uglavnom visokopozicionirani SDP-ovci na lokalnoj i županijskoj razini.

Akcija mladih istraživanjem je utvrdila da se dvije tvrtke – Makol marketing i TRI angažiraju za marketinške projekte županijskih lučkih uprava, rekao je i upitao se koje su realne potrebe tih ustanova za takvim uslugama.

Te tvrtke rade promidžbene materijale i za Primorsko-goransku županiju, izdaju županijski časopis “Zeleno i plavo”, a bile su angažirane i u promidžbi SDP-a u mnogim dosadašnjim izbornim kampanjama, dodao je Kurelić.

Istaknuo je da županijskim lučkim upravama odvjetničke usluge pružaju uredi članova SDP-a ili njima bliskih osoba.

Rubeša je ustvrdio da županijske lučke uprave novac za takve aranžmane ostvaruju prihodima koji rastu iznimno snažno. U Primorsko-goranskoj županiji lučke su uprave u 2019. godini imale prihode od 57 milijuna kuna, što je 10 puta više nego 2000., a u istom razdoblju je povećan broj vezova, koji bi trebali biti temeljni prihod lučkih uprava, samo za dva i pol puta, rekao je.

Iznio je sumnju da nezakonito iznajmljuju vezove nautičarima iako se ne bi smjele baviti tom gospodarskom djelatnošću te da su na taj način nelojalna konkurencija marinama i tvrtkama koje se bave nautičkim turizmom.

Na novinarsko pitanje sumnjaju li u nelegalno izvlačenje novca iz županijskih lučkih prava preko spomenutih tvrtaka ili je riječ o obavljenim uslugama, Kurelić je odgovorio da su željeli prikazati kako novac ulazi i izlazi te da je to pod kontrolom SDP-a.

“Ima li u tome elemenata kažnjivih djela, nije na nama, to je posao institucija”, rekao je. “Ako i nema kaznene odgovornosti, ima moralne”, zaključio je Kurelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!