FOTO/VIDEO Prosvjedi u Zagrebu i Splitu zbog covid potvrda, zvižduci Berošu

Vijesti 04. lis 202107:00 > 09:17 6 komentara
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Danas je u zdravstvu i socijali počelo uvođenje obaveznih covid potvrda. Tim povodom se ispred KBC-a Zagreb okupilo par desetaka prosvjednika, djelatnika koji nemaju covid-potvrdu, koja im od danas treba za ulazak na radno mjesto, a ne žele se ni testirati. Među prosvjednicima su i neki koji nisu djelatnici bolnice. Pozvana je policija.

TIJEK DOGAĐAJA

Sutra novi prosvjed?

9:15 Prosvjednici su se počeli razilaziti, ali tvrde da će pred Rebro ponovo doći i sutra u 7 ujutro.

Beroševo priopćenje

9:00 Ministar Beroš obratio se javnosti priopćenjem koje možete pročitati na OVOM  LINKU.

Prosvjednici pred glavnim ulazom

8:30 Prosvjednici su i dalje ispred bolnice, preselili su se na glavni ulaz.

8:20 “Sestre zaslužuju besplatno testiranje”

Za Index je izjavu dala Gordana Miškulin, medicinska sestra na Rebru i predstavnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara.

“Ne mogu se oduzimati radnička prava, sestre zaslužuju da se besplatno testiraju. Mi svjesno ulazimo u zarazu. Zaslužujemo barem besplatna testiranja.

Više pročitajte OVDJE.

Čitateljica N1

Prosvjed i u Splitu

8:00 Prosvjed je i ispred bolnice na Firulama protiv covid potvrda za medicinsko i nemedicinsko osoblje prerastao je u verbalni napad na ravnatelja dr. Julija Meštrovića i dr. Jugoslava Bagatina, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split, javlja Dalmatinski portal.

“Prodane duše, sotone”, vikali su.

Više čitajte OVDJE.

Beroš: Tri su uvjeta – cijepljenje, preboljenje ili testiranje

7:45  Beroš je na Rebru rekao da su asimptomatski bolesnici opasnost za zdravastveni sustav. “Zato vas još jednom pitam tko je protiv sigurnosti u zdravstvenom sustavu?”, pitao je ministar prosvjednike.

“Naš imperativ je sigurnost u zdravstvenom sustavu. Postoji li alternativa u ovom trenutku? Ovo nije maksimalna sigurnost, ali je optimalna u ovom trenutku. U konačnici, ove mjere nisu rezultat mog rada, rezultat su rada struke, struka je dala preporuke, a iskustvo u Europi to opravdava. Prije donošenja mjere su izvršene konzultacije sa stručnjacima i oni smatraju da je zaštita zdravlja iznad svega”, rekao je ministar.

“U ovom trenutku ne idemo prema otkazima, ali poslodavac ima određene alate. Način postupanja ravnatelja odlučit će niz faktora poput epidemiološke situacije, ali u ovom trenutku otkazi nisu opcija”, rekao je Beroš o onima koji se odbijaju cijepiti ili redovno testirati.

“Uvjeti su za sve isti. Nema nagovaranja nikog na cijepljenje. Dakle tri su uvjeta – cijepljenje, preboljenje ili testiranje. Nije dobro poistovjetiti ovu mjeru s cijepljenjem”, rekao je Beroš.

Više čitajte OVDJE.

Marko Prpic/PIXSELL/ilustracija

Dva pozitivna testa

7:40 Kako javlja naša reporterka Anja Perković, dosad je na Rebru testirano oko 690 ljudi, među kojima su bila dva pozitivna testa. Zbog prosvjednika je pozvana i policija.

Zvižduci Berošu

7:30 Ministar zdravstva Vili Beroš došao je nakon 7 ujutro pred KBC Zagreb kako bi nazočio početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb. Ondje su ga dočekali deseci prosvjednika, vičući ‘pustite nas da radimo’, te zviždeći mu.

Dok Beroš i ravnatelj Rebra Ćorušić pokušavaju dati izjavu, prosvjednici viču “Dolje sramotne odluke”, “Izdaja” i “Sloboda radu”

N1/Anja Perković
N1/Anja Perković

Više o uvođenju covid potvrda čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare