Koji je motiv za imenovanje Anušića? “Tipično hrvatska perverzija da se nekoga pacificira militaristički”

Vijesti 13. stu 202315:18 4 komentara
Davor Javorovic / Pixsell / ilustracija

Anušić će sada, kao ministar, teško kritizirati vlastitog šefa - smatra komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. A Žarko Puhovski smatra da je jedan od Plenkovićevih motiva bio i da isturi Anušića u sukobima s Milanovićem, koji će sada možda biti manji.

Odluku premijera Andreja Plenkovića da za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade imenuje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića za N1info kratko je prokomentirali su politički analitičar Žarko Puhovski i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

“To je jedna tipično hrvatska perverzija da se nekoga pacificira militaristički. Dakle, čovjeka se dovodi u poziciju da vodi vojsku za što on ima jednake kvalifikacije kao i bilo koji drugi vodeći HDZ-ov političar. Ja sam utoliko zadovoljan jer mislim da je bolje to bude civil, ma kakav bio, nego netko s vojnom biografijom jer vojsci treba civilna kontrola”, kazao je Puhovski.

Dvostruki motiv imenovanja Anušića

Međutim, ističe Puhovski, nije to bio glavni motiv Plenkovićevog imenovanja Anušića za ministra obrane.

“Glavni motiv bio je, mislim, da ga se dovede iz Slavonije u Zagreb pod kontrolu. I da ga se isturi u, možda sad manjim, ali opet neizbježnim sukobima s Zoranom Milanovićem“, kazao je Puhovski.

Mamić je, pak, na naše pitanje najprije kazala da je Plenković ovime sredio “dvije muhe jednim udarcem”.

“Postavljanjem Anušića za ministra obrane Plenković mu daje nacionalnu pozornicu, što mu je jako važno jer ulazimo u izbornu godinu. S druge strane znamo daje jedini jaki kritičar Plenkovićevih odluka bio upravo osječko-baranjski župan. On će sad teško kao ministar kritizirati vlastitog šefa. I kao što sam već rekla – dvije muhe jednim udarcem”, kazala je Mamić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare