Kožić: Ministarstvo se ruga djeci koja su zarobljena u institucijama

Vijesti 14. svi 202119:41 0 komentara
mladen kožić, ivo šegota
N1 (Ivo Šegota i Mladen Kožić)

Nakon što je Upravni sud donio povijesnu odluku o istospolnim partnerima, čime je dao vjetar u leđa najpoznatijem paru Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti koji su udomili dvoje djece, Ministarstvo Josipa Aladrovića uložilo je žalbu.

Podsjetimo, taj je gay par tužio državu jer su ih odbili da uopće pristupe procjeni da postanu posvojitelji. Nepravomoćna presuda Upravnog suda otvorila je vrata istospolnim parovima koji žele posvojiti dijete. O detaljima žalbe i daljnjim pravnim koracima, za RTL Danas govorio je udomitelj Mladen Kožić.

VEZANE VIJESTI

Bitku da ste udomitelji ste dobili, no onu drugu za posvojenje niste, Ministarstvo se žalilo. Kako ste doživjeli tu žalbu i što je najspornije?

Ta pravna bitka traje već pet godina, od 2016. Bili smo danas iznenađeni jer smo bili u Ministarstvu prije tri tjedna na sastanku gdje su nas primili vrlo srdačno, rekli nam otvoreno da nas podržavaju, gdje su nas čak zamolili da nam prijave sve slučajeve slične našima gdje su socijalni radnici na terenu diskriminirali životne partnere koji su pokušali ući u procjenu za udomiteljstvo i tri tjedna nakon toga dobivamo žalbu Ministarstva na odluku suda da možemo ući u procjenu podobnosti za posvojitelje.

Što znači ako se usvoji ta žalba? Mogu li vam oduzeti djecu koju ste udomili?

To su dvije posve odvojene pravne priče, udomiteljska i posvojiteljska, ova žalba ne utječe na naš status udomitelja. Ono što nam je jako neobično u žalbi Ministarstva je što osporavaju sudsku odluku na način da kažu da je ne razumiju i da sumnjaju u način na koji je donesena. Čini se da pokušavaju baciti ljagu na sud koji je donio odluku, a ne znam čime je to utemeljeno.

Ministarstvo na jedan dio presude kaže da kad bi se vama dozvolilo posvajanje, da bi javnost odnosno mediji to interpretirali na način da bi se svima odobrilo posvajanje. Kako gledate na to?

Kad sam pročitao žalbu, imao sam osjećaj da je prvoaprilska šala. Kao da su žalbu pisala djeca koja se igraju pravnika. To tako već pet godina izgleda, svaka žalba Ministarstva. Da sam poslodavac ljudima od kojih očekujem da se profesionalno pripetavaju s pravnicima iz našeg tima, oni se igraju male škole, to je neozbiljno, rugaju se s institucijama, s mojom i Ivinom obitelji i što je najgore, rugaju se s djecom koja su zarobljena u institucijama i koja čekaju svoje posvojitelje i udomitelje, rekao je Kožić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!