Kroflin: Odluka Ustavnog suda je skandalozna, ona je ta koja je diskriminatorna!

Vijesti 23. svi 202316:11 4 komentara

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin za N1 je komentirao je današnju odluku Ustavnog suda koji je ukinuo odredbe Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru od nečlanova sindikata.

“Mislim da je ta odluka skandalozna. Moramo se svi pitati kako je moguće da nešto što je u Njemačkoj normalno i poželjno, u Hrvatskoj je diskriminatorno. Nešto što u mogim europskim zemljama funkcionira najnormalnije, u Hrvatskoj je diskriminatorno”, rekao je Kroflin.

Dodaje da odluka Ustavno suda “nije korektna te je nepravedna prema svim članovima sindikata”. “Znam da se Ministarstvo rada ozbiljno potrudilo obrazložiti odluku i sve njene strane. Ne znam jesu li ustavni suci proučili to detaljno, ali s obzirom na ovu odluku mislim da nisu.”

“Jako me zanima obrazloženje Ustavnog suda”

“Bit će interesantno vidjeti obrazloženje odluke, mene baš jako zanima kako će biti obrazloženo kao diskrimninatorno. Ja mislim da je odluka diskriminatorna za sve članvoe sindikata koji svaki mjesec participiraju, plaćaju članarinu da bi svi njihovi kolege imali određene povlastice i višu razinu materijalnih prava. Ova zakonska odredba je zapravo to htjela barem na neki način izbalansirati. Mislim da to ne može biti diskriminatorno”, kazao je Kroflin.

Članovi sindikata i dosad su imala neka veća materijalna prava od nečlanova, no Krofilin naglašava da njih plaća sindikat, a ne poslodavac. “Ta veća materijalna prava ponovno su posljedica transfera sindikata iz članarina, a ne uplate poslodavca. Ona ovise isključivo o financijskoj snazi pojedinog sindikata.”

Kroflin ističe da ovakav princip imaju ne samo europske zemlje, nego i azijske, a i SAD je prije par godina imao puno ozbiljniji sustav razlike članova i nečlanova.

“A ovo konkretno rješenje prepisano je iz Njemačke gdje je uočen problem da uživaju ista prava, a samo članovi participiraju snazi sindikata, a svi zajedno uživaju plodove. To je diskriminacija”, rekao je Kroflin dodajući da će tek odlučiti o daljnjim koracima nakon što sve razmotre i vide obrazloženje odluke Ustavnok suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare