Milanović: Ne želim da mi Plenković bude svjedok na bar mitzvi ili pričesti

Vijesti 16. ožu 202312:07 1 komentar
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se na Pantovčaku predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović na Pantovčaku. Razgovor je održan tête-à-tête, odnosno u četiri oka, a nakon njega Milanović i Cvijanović dali su izjavu za medije.

“Do sastanka je došlo temeljem razgovora prije nekoliko tjedna. Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom nisu bili dobri, u mom mandatu. Sad je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. On je temelj BiH”, rekao je Milanović.

“U interesu je Hrvatske, prava i pravde je da se Dayton ne dire. Ako se Dayton bude dirao, iz toga može izaći će samo zlo”, dodao je.

Dodao je i da su razgovarali o miru i stabilnosti u regiji te europskom putu BiH.

Razgovarali su i o položaju Hrvata u BiH. “Jednog ravnopravnog naroda, a ne manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju dobar status. Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. S tim sam spreman razgovarati sa svakim.”

Milanović je rekao da kod Željke Cvijanović i njenog političkog kruga vidi “veći kvantum zdravog razuma i dobre volje”.

Cvijanović je rekla da je također opredijeljena za Daytonski sporazum kao stalnu postavku.

“Kroz razgovor i dijalog će uvijek biti prilika za rješavanje problema. Nema šutnje. Moja politika je da moramo graditi odnose i mostove suradnje”, poručila je Cvijanović.

Rekla je da ne podržava i osuđuje svakoga tko poziva na rat, odgovarajući na pitanje novinarke da komentira što Bakir Izetbegović podržava izjave Reisa Kavazovića koji poziva na rat.

N1/Ivan Hrstić

Jučer je ravnatelj SOA-e Daniel Markić iznio izvješće pred saborskim Odborom i važno pitanje spomenuo je regionalnu stabilnost. Rekao da je odnos popravljen. Također, Odbor je pozvao Milanovića da odgovorite ministru obrane za prijedlog nasljednika gospodina Kindera.

“On je ravnatelj SOA-e. Za koordinaciju službi nadležni smo premijer i ja. Ja u više navrata predlažem da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, a premijer potpuno protuustvno i otvoreno krši Ustav i ne želi suradnju tam ogdje je po Ustavu to dužan. Ne želim da mi bude svjedok na bar mitzvi ili prvoj pričesti. SOA je dužna pratiti i držati se striktno smjernica koje dobiva od demokratski izabranog vrha, to smo premijer i ja. A gospodin Plenković to arogantno i direktno otklanja kao mogućnost. To je kršenje Ustava i za to bi trebalo odgovarati.

Što se tiče poziva Odbora gdje je HDZ-ova većina, da me se poziva da podržim nekog čovjek kojeg uništavaju na ovaj način. Nikad ga neću prihvatiti jer ga se na silu nameće. Pozivaju me da podržim kamarada (Banožića) od ovog koji pijan razvaljuje ograde i ubija ljude po Slavoniji. Kako zna o kome se radi kad ta osoba još nije saslušana na Odboru na koji mora doći po mišljenje. To je sve izvrnuto naglavce. Tražiš me da dam potpis na ime osobe koja još nije ni saslušana na Odboru. Postoji zakonska procedura. Za čije babe zdravlje?”, rekao je Milanović.

“Tu nema ni pameti ni konzistentnosti bilo kakve. Ja se katkad radujem nekoj vrsti nadmetanja i nadmudrivanja, ali s takvo tupim likovima imati takvu vrstu interakcije je organski bolno. Zakon to ne poznaje. Poznaje li zakon proceduru prema kojoj se napiješ, divljaš u autu i burgijaš okolo i mašeš kandžijom po selu, srušiš ogradu, streseš auto s časnim sestrama i onda krivotvoriš izvješće? Poznaje li to zakon? Ili je to stranačka legislativa koja to poznaje? Ovo što se dogodilo u Vinkovcima s ovim županom, to ide do vrha. Ja sam bio premijer, da se župan u moje vrijeme ponapijao i porazbijao pola šora i avliju i da je to zataškavano godinu dana i da premijer s tim nema nikakve veze, e to, brate, na drugom molitvenom doručku pričaj. To je problem, koji zakon to pozna, koji moralni kodeks, koja vjerska knjiga? To je upropaštavanje države. Tako da, ljudi se plaše i nije vreme”, rekao je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare