Epilog pravosudne afere: Osuđeni jer su opasnim osuđenicima u Lepoglavi slali porniće, CD-e i mobitel

Crna kronika 04. srp 202411:23 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Robert Teodor Šepak bivši djelatnik Kaznionice u Lepoglavi, dvojica zatvorenika i majka jednog od njih nepravomoćno su osuđeni zbog unošenja zabranjenih pošiljaka u zatvor.

Prema USKOK-ovoj optužnici u zatvor su unošeni mobiteli, filmovi i glazbeni CD-i. Među onima koji su dobivali sve te stvari bili su Amir Mafalani, jedan od osuđenih atentatora na Ivu Pukanića, te Armend Musliu, osuđen na 30 godina zatvora zbog otmice i ubojstva sina direktora slovenskoga Petrola, Juraja Bajde.

Kazne zbog zabranjenih pošiljki

Optužnicom je obuhvaćena i Branka Mafalani, majka Amira Mafalanija koja je dostavljala pošiljke u zatvor. U paketima je bilo raznih filmića, čak i onih pornografskog sadržaja, a stizale su i tablete anabolika. Svi oni priznali su krivnju, dok je Robert-Teodor Šepak, zaposlenik kaznionice od kraja procesa sve poricao. Bio je optužen i zatvorski stražar Marijan Končevski, koji je također priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om.

Šepak je danas nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora, Mafalani je dobio devet mjeseci, a Musliu deset mjeseci zatvora. Branka Mafalani neće morati u zatvor na deset mjeseci ako u iduće tri godine ne ponovi neko kazneno djelo, jer je kažnjena uvjetno.

Tajne snimke iz Lepoglave

Ključan dokaz bile su tajne snimke razgovora u kojima je Mafalani, kada je komunicirao s mamom koristio razne šifre. Spominjao je tako ‘razglednice’ i ‘lignje’, govorio o ‘onom gospodinu’, ‘gospođi iz Koprivnice’ i ‘ljudima iz Istre’. Istražitelji tvrde kako je govorio upravo o zabranjenim pošiljkama koje su dolazile u Lepoglavu preko dvojice zaposlenika.

“Ono je danas došlo”, rekla je u razgovoru 26. srpnja 2021. Branka Mafalani svom sinu. Dodala je da ‘sada mogu očekivati još’. Kasnije je i priznala da je nabavljala CD-e i DVD-e koje je njezin sin tražio.

Dešifrirane poruke iz zatvora

Idući dan u večernjim satima Mafalani je snimljen kako javlja mami: “Razglednice su stigle”. Početkom kolovoza 2021. Amir Mafalani ponovno zove mamu i govori joj: “Vidio sam da je izašao novi Mortal Kombat”. “To sam poslala još davno”, uzvraća Branka Mafalani i dodaje kako je sada poslala Space Jam. U pitanju su novi filmovi koje je Mafalanijeva mama presnimavala na CD-e i DVD-e, te slala preko posrednika sinu u zatvor. Jednom ju je tražio CD s ’50 i nešto Cecinih spotova’.

Da je gospođa Mafalani ‘pržila’ muziku i filmove za zatvorenike proizlazilo je, a i ona i njezin sin su to priznali, i iz razgovora u kojem se žalila da  ‘pretvara na sve moguće načine ali da ih ne može pročitati na DVD čitaču’. Zatim se žali da se muči jer joj ‘niti na jedan način ne želi otvoriti’.

Snimljen je i razgovor u kojem izvjesni ‘Marko’, koji je taj dan izašao iz zatvora, Branki Mafalani javlja da Amiru trebaju ‘CD muzike, te neki novi pornići’. Branka Mafalani uzvraća da ima ‘još neke stare’, te dodaje da ‘ovi novi ne valjaju’.

Obrazloženje sudske odluke

Obrazlažući presudu sudac Vjeran Blažeković istaknuo je kako je Šepak, kao djelatnik Kaznionice morao znati da je unošenje određenih predmeta u zatvor zabranjeno. Ipak, postupak je, rekao je sudac, bez ikakve odgovornosti prema svojoj poziciji.

“Stvorio je tako dojam među zatvorenicima da se u Kaznionicu može unijeti i ono što je zabranjeno. Na taj je način narušio i povjerenje javnosti u rad kaznionica koje su strogo čuvane ustanove”, zaključio je sudac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!