Zagrebački Stožer traži mogućnost rada ugostitelja u zatvorenom prostoru

Vijesti 12. svi 202112:29 > 14:05
kafić, bar, lokal, ugostiteljski objekt, alkohol
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba i kandidatkinja za tu dužnost Jelena Pavičić Vukičević ocijenila je u srijedu kako s obzirom na značajan broj procijepljenih građana i onih koji su preboljeli koronavirus nema razloga da se svim ugostiteljima ne omogući rad uz poštivanje epidemioloških mjera.

“Očekujem da će Nacionalni stožer za to imati sluha i da će omogućiti ljudima da rade, prehrane svoje obitelji i pomognu gospodarsku djelatnost Zagreba i Hrvatske”, istaknula je Pavičić Vukićević, ujedno i čelnica zagrebačkog Stožera civilne zaštite, na konferenciji za novinare na Cvjetnom trgu.

Radi se o prijedlogu koji je zagrebački Stožer uputio Nacionalnom da se dopusti rad ugostiteljskim objektima i u unutarnjim prostorima uz detaljno propisan način organizacije rada, organiziranja događanja i vjenčanja, uz provođenje brzih testiranja gostiju i vanjskih pružatelja usluga vezanih uz događanje te održavanja sajmova i izložbi na otvorenom.

Pavičić Vukičević je upozorila kako od oko 4800 zagrebačkih ugostitelja neki žive na rubu egzistencije jer ne mogu raditi budući nemaju otvorene prostore te nakon 14 mjeseci više na takav način ne mogu egzistirati.

Napomenula je da su ugostitelji u suradnji s epidemiolozima izradili pravilnik kako bi se moglo sigurno nastaviti s radom ne samo na terasama, nego i u zatvorenim prostorima, a to se odnosi i na rad catering industrije koja je “također na koljenima”. Pravilnik omogućuje da se radom ugostiteljskih objekata ne ugrožava zdravlje gostiju, naglasila je.

Upitana što ako taj prijedlog odbijen, Pavičić Vukičević je rekla kako to ne bi bila “košarica” njoj, nego ugostiteljima, izrazivši nadu da će biti dovoljno pameti i razuma da se prijedlozi sagledaju te navodeći da će Nacionalni stožer u četvrtak razmotriti prijedloge županijskih, vjerujući da će “donijeti najbolje odluke”.

Novinare je zanimalo prijeti li se telefonski biračima, na što je kazala kako njihovi birači dobivaju teške riječi, pa su Državnom izbornom povjerenstvu uputili zahtjev da se istraži tko šalje takve poruke i najstrože sankcioniraju oni koji u političkoj utakmici pokušavaju nečasno zaraditi koji glas više.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba Franc Letica rekao je kako očekuju da će dobiti pozitivan odgovor na inicijativu jer već 16 mjeseci ne rade u zatvorenom prostoru zbog pandemijskog lock downa. Upozorio je kako će, ako se uskoro nešto ne promijeni, biti prisiljen davati otkaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar