Ravnateljica zagrebačkog vrtića opisala s kakvim se problemima susreću

Vijesti 29. lip 202320:47 0 komentara

Znalo se da će problema biti, no ne i u kojem vrtiću. Nedostatak kapaciteta za upisati svu djecu u Hrvatskoj pa i metropoli tema je svakih upisa, no ovaj put problem je nastao u zagrebačkom vrtiću Bukovac. Bodovanja, godište djeteta, pravo prvenstva. Nezadovoljni roditelji, koji smatraju da su za pravo na vrtić zakinuti i ravnateljica koja svake godine borbu vodi s pronalaskom mjesta više za dijete. Gradska vlast ograđuje se i kaže - vrtići se grade.

Tena Pecevski ima godinu i 8 mjeseci. Pravilnik sa spornim člankom 11. jedan je od glavnih razloga zašto pojedina djeca grada Zagreba upišu vrtić, a pojedina ne. Na preliminarnoj listi, ni Tena svoje mjesto nije pronašla.

“Imali smo pravilnik koji smo iščitavali i sa svima sa kojima smo razgovarali rekli su nam da imamo osnove da uložimo prigovor i mi to i jesmo napravili. Ali tu naša saga kreće, naša agonija oko tog procesa pritužbi”, kaže Mario Pecevski.

Rok pritužbi istekao je u srijedu. Problem – tumačenje članka u kojem pravo prvenstva imaju djeca po godištu.

“Gdje prednost pri upisu imaju djeca po dobnim skupinama i programima u vrtiću, naravno da je prednost broj bodova, no u ovom slučaju govorimo o 11 bodova kod sviju”, kaže Gordana Lukačić, ravnateljica Dječjeg vrtića Bukovac.

Nije za ravnatelje vrtića to jedini problem. Svaka prostorija za odgojnu skupinu, nudi ograničenu opremu.

“Kako postoje kapaciteti vrtića ili su mješovite ili se opet krene po dobi kao što sam već rekla. Prostorije odnosno sobe se rade kad jedna osoba ode u školu, jedna skupina, sve se skupine pomiču ka starijim skupinama, gdje je prilagođen namještaj”, dodala je.

Pecevski se boji da bi se ovakvi scenariji mogli ponoviti. Upisi mu djeluju ne kao djetetovo pravo.

“Nekakvoj vrsti natjecanja. Sljedeće godine ćemo opet imati djecu koja će imati prioritet jer imaju 4 godine, imat ćemo djecu iz mjere roditelj odgajatelj. Neka djeca neće ni na kakav način konkurirat”, rekao je.

Ravnateljica uvjerava da rokovi pritužbi upravo tome i služe da se sve nepravilnosti utvrde i riješe na vrijeme. “Osam dana nam je rok mi ćemo se svakako pismeno očitovat svakom pojedinom roditelju, objavit će se konačna lista, ovo je bila preliminarna i to je to”, kaže.

Izazov je ovo i za gradsku vlast. Vrtići su u izgradnji, za zamjenske vrtiće i prostore koji su se najavljivali roditelji kažu nisu čuli, a trenutnog rješenja čini se da nema.

“Mi imamo 60 gradskih ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, jasno da su roditelji iskazali prigovore. Rok i postoji da ako je došlo do nenamjernih pogrešaka da se one isprave. Ono što treba voditi računa da vrtići kod upisa moraju voditi računa o vlastitim kapacitetima”, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

A o izgradnji, gradska uprava. Jer svi u ovoj priči svjesni su da pravi problem leži u nedovoljnom broju vrtića.

“Dobro je i lijepo da su se počeli graditi i novi otvarati. Bilo bi puno bolje da se to činilo ranije, bilo bi puno jednostavnije”, smatra Lukačić.

“Naš problem svake godine raste i raste, ove godine je naš problem, iduće godine će bit problem djece koja su ove godine odbijena jer nisu imala punih godinu dana. Za dvije godine isto. Vrtimo se u krug, a nitko ne nudi rješenja”, kaže Pecevski.

Ravnateljica Bukovca i Pecevski svoj problem probat će riješiti u ponedjeljak na sastanku. No, o sudbini upisa djece poput male Tene, najviše će odlučivati brzina kojom gradska vlast rješava godinama nagomilane probleme – poput nedostatka vrtića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!