Sindikat hrvatskih učitelja traži žurniju mogućnost cijepljenja

Vijesti 04. ožu 202109:19 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Iz Sindikata hrvatskih učitelja u četvrtak su zatražili što žurniju mogućnost cijepljenja za sve zaposlenike u ustanovama za odgoj i obrazovanje koji to žele.

“Iako su se zaposlenici u ustanovama za odgoj i obrazovanja našli na popisu prioritetnih skupina, oni se kao prioriteti ne mogu prijaviti putem weba”, upozorili su iz Sindikata hrvatskih učitelja i dodali da službena stranica Ministarstva zdravstva ne predviđa online prijavu na cijepljenje protiv covida-19 za prioritetnu skupinu 7.

Podsjetili su da se za sada široka prioritetna skupina 7 može prijaviti samo kod liječnika obiteljske medicine i to – od radnika u važnoj industriji do učitelja, policajca i hitne službe – a zajednički online sustav prijave za tu prioritetnu skupinu ne postoji.

Stoga bi se, smatraju, što žurnije, trebala omogućiti online prijava prioriteta pod brojem 7, uz navođenje radnog mjesta, budući da je to propisani kriterij, a što je lako provjerljiv podatak zbog navođenja OIB-a ili matičnog broja.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja izvijestili i da sve više nezadovoljstva s terena dolazi zbog premalog broja testiranja jer, primjerice, mnogi učenici i roditelji zanemaruju simptome ili se učenici, koji su zbog istih ostali kod kuće, ne šalju na testiranje te se nakon par dana vraćaju u škole upitnog zdravstvenog stanja.

“Upravo zato smatramo da prikaz širenja zaraze u odgojno-obrazovnim ustanovama nije objektivan te je stvaran rizik od zaraze veći od prikazanog, a što uostalom pokazuju i mnoga novija istraživanja”, ocijenili su iz sindikata.

Ujedno, napomenuli su, u školama su u tijeku mnoge projektne aktivnosti mobilnosti, a sve više članica EU uvjetuje ulazak u zemlju potvrdom o cijepljenju. Dakle, prioritetno cijepljenje je nužnost za redovan rad odgojno-obrazovnih ustanova, smatraju u sindikatu.

“Nastava uživo je nezamjenjiva, a žele li se škole doista i zadržati otvorenima, potreban je veći broj testiranja te osigurati stvaran prioritet cijepljenja (ne samo na papiru) zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, koji to žele, u što skorijem roku”, zaključili su u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!