Splićani sve teže do stana: Ova inicijativa poziva grad na gradnju gradskih stanova

Vijesti 11. lis 202415:37 0 komentara
N1 / Jelena Bokun / IIlustracija

Građanska inicijativa 'Split je naš!' u petak je održala konferenciju za medije na temu izgradnje gradskih stanova za dugoročni najam na Korešnici.

Podsjetili su kako je riječ o lokaciji od 150.000 metara četvornih za koju je već pripremljena planska dokumentacija. Zemljište je u vlasništvu Republike Hrvatske, a iz Građanske inicijative ‘Split je naš!’ ističu kako bez naknade velika površina podno Mosora može postati gradsko zemljište, ali jedino pod uvjetom da Grad Split dokaže Vladi RH i Europskoj uniji kako ozbiljno planira graditi stanove za lokalno stanovništvo i njihovo stambeno zbrinjavanje, s cijenom najma koja je prihvatljiva u odnosu na njihova primanja.

Mate Buljubašić, tajnik Građanske inicijative ‘Split je naš!’, naveo je kako je još 1997. sa svoja tri vijećnika Akcije socijaldemokrata Hrvatske ponudio Gradu Splitu rješenje problema za deset tisuća podstanara, ali po uzore na gradove Beč i München.

“Vi ste danas svjedoci da je aktualniji taj problem nego je ikad dosad bio, jer se stanovi prodaju za četiri-četiri i pol tisuće eura po kvadratu, a devetsto eura je mjesečni najam”, naveo je Buljubašić i dodao kako se na toj lokaciji moraju graditi stanovi čija cijena najma neće prelaziti 30 posto mjesečnih primanja, prenosi Dalmatinski portal.

Privatna stambena izgradnja nema alternativu

Naglasio je kako se projekt Korešnice mora realizirati, a uz stanove je nužno planirati prateću infrastrukturu – školu, dječji vrtić, igrališta, ambulantu…

“Na ovom mjestu se ne smije dogoditi ovo što vidite oko sebe, a to su privatni stanovi. Nisam protiv privatne stambene izgradnje, ali je ona favorizirana i nema alternativu”, podvukao je Buljubašić, inače tajnik GK-a Sirobuja i Šine te MO-a Kamen i Stobreč.

Na sličnom je tragu Marina Kovačević, predsjednica Građanske inicijative, koja također traži realizaciju projekta, ali ne kroz program POS-a, već najboljim rješenjem smatra stanove u vlasništvu grada Splita koji će se iznajmljivati građanima po povoljnim cijenama.

Međutim, bez obzira na to što od splitske gradske uprave traži gradnju cijelog naselja na području Žrnovnice, poziva stanovnike tog mjesnog odbora da se odcijepe od grada i postanu općina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!