Uvedene obavezne covid-potvrde u zdravstvo, Beroš se obratio javnosti

Vijesti 04. lis 202109:06 0 komentara
Vili Beroš
Goran Kovacic/PIXSELL

Za sve zaposlenike u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi u cijeloj Hrvatskoj od danas je obvezna EU digitalna COVID potvrda ili negativni test na COVID-19 koji se ujedno primjenjuje za pratnju i posjetitelje.

Ministar Beroš obratio se javnosti priopćenjem.

“Za pacijente koji su upućeni na hospitalizaciju i pretrage koje generiraju aerosol ili na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike te hitne slučajeve ostaju jednake mjere kao i do sada.

“To je nova sigurnosna mjera”

Od danas u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi u cijeloj Hrvatskoj svi zaposleni za dolazak na posao i redovito obavljanje svojih radnih zadataka moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu ili negativni rezultat testa na COVID-19.

To je nova sigurnosna mjera kojoj je cilj na što je moguće učinkovitiji način spriječiti prodor virusa u zdravstveni sustav i ustanove socijalne skrbi te zaustaviti širenje zaraze među zaposlenima i bolesnicima, odnosno korisnicima domova za starije i nemoćne, dodaje Beroš.

Odluku o ovoj mjeri donio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske imajući u vidu aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, broj dnevno zaraženih i hospitaliziranih osoba, posebno onih na respiratorima, kao i procjene daljnjih kretanja zaraze u ovo doba godine, te nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske, koja je sada malo iznad 54 posto.

“Najveći broj zdravstvenih ustavnova pripremleno je dočekao početak ove mjere”

“Danas vidimo da su najveći broj zdravstvenih ustanova, kao i onih u socijalnoj skrbi, pripremljeni dočekali početak primjene ovih mjera kojima želimo pružiti maksimalnu sigurnost pacijentima na liječenju u bolnicama i štićenicima u domovima za starije i nemoćne, ali i svim zaposlenicima u tim ustanovama”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je jutros, zajedno s ravnateljem najvećeg hrvatskog Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Antom Ćorušićem nadgledao provođenje mjera u toj ustanovi.

Najveći broj zaposlenika u zdravstvenim ustanovama posjeduje EU digitalne COVID potvrde jer su cijepljeni ili su preboljeli zarazu, a za one zaposlenike koji se, zbog opravdanih medicinskih razloga ne mogu cijepiti, kao i oni koji to ne žele, osigurano je redovito testiranje na COVID-19.

Ćorušić: Svi zaposleni s covid-potvrdom su evidentirani

“Svi naši zaposlenici koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu su evidentirani i oni će svakodnevno nesmetano dolaziti na posao. Svima ostalima omogućeno je testiranje u našoj zdravstvenoj ustanovi izvan radnog vremena kako bi i oni imali jednake uvjete dolaska i rada.

Naša je zakonska, profesionalna i ljudska obveza poduzimati sve stručno i znanstveno utemeljene mjere kako bismo zaštitili zdravlje zaposlenika i omogućili pacijentima liječenje i medicinske usluge u što sigurnijim uvjetima”, kaže ravnatelj KBC Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i dodaje da se i do sada ova vodeća zdravstvena ustanova u Hrvatskoj vodila tim opredjeljenjima.

I u drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj je bila slična situacija. Početku primjene sigurnosnih mjera u kliničkim bolničkim centrima i kliničkim bolnicama nazočili su državni tajnici ministarstva, predsjednici upravnih vijeća i drugi dužnosnici u zdravstvenom sustavu.

Neke od ustanova organizirale su tijekom nedjelje testiranja na COVID-19 za zaposlenike koji nisu cijepljeni kako bi imali rezultate testiranja prije početka radnog vremena u ponedjeljak, kao što je to bilo u Osijeku.

“Za sigurniji život trebamo se više cijepiti”

U riječkom i u splitskom kliničkom bolničkom centru, koji je bio među najizloženijima pritiscima broja pacijenata, posebno tijekom turističke sezone, spremno kreće u primjenu zaštitnih mjera.

“Ove mjere, koje poduzimamo radi sigurnosti zaposlenika i pacijenata, imaju privremeni karakter i trajat će sve dokle god bude realne ugroze od ulaska virusa i širenja zaraze u ustanovama u kojima su najugroženije kategorije građana.

Na duljinu njihova trajanja, kao i stvaranje uvjeta za sigurniji život u budućnosti najviše možemo utjecati svi mi zajedno još većim brojem cijepljenja.

Dosadašnja iskustva mnogih zemalja koje su dostigle visoku razinu cijepljenosti pokazuju da je takav oblik pojedinačne i kolektivne zaštite najučinkovitiji”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš u svom priopćenju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!