VIDEO Poplave se vide iz svemira: Satelitske snimke pokazuju razmjere katastrofe

Vijesti 07. kol 202316:07 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Velike poplave pogodile se Sloveniju krajem prošlog tjedna, dok su u Hrvatskoj brojne rijeke oborile rekorde kada je u pitanju vodostaj.

Poplave uz rijeku Savu uzvodno od Zagreba do granice sa Slovenijom zabilježen su i iz svemira. Usporedba satelitskih snimaka Sentinel-1 SAR prije poplava 24. srpnja i na dan najvećeg vodostaja 5. kolovoza pokazuje razmjere katastrofe.

Prema prvoj procjeni, poplavljena površina na ovom području iznosi oko 13 četvornih kilometara.

Uvjeti se u Sloveniji popravljaju

Dijelovi Slovenije i dalje su poplavljeni, a mnoge prometnice zatvorene, prenosi u ponedjeljak slovenska agencija STA. Poslijepodne se predviđaju novi pljuskovi s grmljavinom.

Iako se meteorološka situacija smiruje, i dalje su poplavljena područja uz Muru, Dravu i Savu. Protok Mure u Gornjoj Radgoni u nedjelju navečer je počeo polako padati, no donji tok je ustaljen. Kako bi se spriječila katastrofa nasipi moraju izdržati još barem jedan dan, rekao je hidrolog Janez Polajnar, piše agencija STA.

U nevremenu su oštećene mnoge prometnice i mostovi, zbog čega je zatvoren velik broj cesta. Vremenski uvjeti u Sloveniji u ponedjeljak se popravljaju, pa će biti djelomično vedro, uz kratkotrajne grmljavinske pljuskove. Dan kasnije očekuje se sunčano vrijeme.

Hrvatska čeka opadanje

Vodostaji Drave i Mure počeli su opadati u Austriji, no da bi opali i u Hrvatskoj, njihova razina mora najprije pasti u Sloveniji. Sava je u gornjem dijelu također počela opadati već u subotu.

Trenutno je vrh vala koji prolazi kroz Hrvatsku u Rugvici i Prevlaci, a selit će se nizvodno i to će trajati danima jer je Sava u tom dijelu spora. I nabujala Drava, uslijed obilnih kiša, u nedjelju je ozbiljno zaprijetila dijelu Podravine, točnije selima uz rijeku. Posebno je kritična situacija kod Jezera Šoderica gdje je nabujala rijeka uništila kuću i izletište.

Osobito teška situacija je u Murskom Središću, problemi su i u Svetom Marinu na Muri, ali situacija na ovom području se, kako sada stvari stoje, lagano smiruje.

Sve o poplava iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!