Britanija odobrila cjepivo Johnson & Johnsona

Zdravlje 28. svi 202116:03
cjepivo, Johnson&Johnson, koronavirus, covid-19
Izvor: Michael Ciaglo/Getty Images/AFP

Britanski medicinski regulator odobrio je cjepivo Johnson & Johnsona, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak pa Britanija sada na raspolaganju ima četiri cjepiva protiv koronavirusa.

No Britanija je smanjila narudžbu cjepiva koje se daje u jednoj dozi, poznatog i kao cjepivo Janssen jer tvrtka ima problema s lancem opskrbe te zbog izvještaja o rijetkim krvnim ugrušcima.

Britanija je dvije trećine populacije cijepila prvom dozom, a vlada je smanjenje narudžbe J&J-a s 30 na 20 milijuna doza objasnila “neviđenim opsegom i tempom” uvođenja cijepljenja u toj zemlji.

“Pošto je Janssen jednokratno cjepivo, igrat će važnu ulogu u idućim mjesecima dok udvostručujemo napore da potaknemo sve da se cijepe”, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock.

J&J je već odobren u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji gdje se istražuju izvještaji o rijetkim krvnim ugrušcima.

Cjepivo koristi sličnu vektorsku tehnologiju kao i cjepivo AstraZenece.

Britanija preporučuje da se mlađima od 40 ponudi neko drugo cjepivo umjesto AstraZenece, a vlada je rekla i da će Zajednički odbor za cijepljenje također dati preporuku za uporabu cjepiva J&J-a.

Vlada je objavila da će cjepivo biti dostupno kasnije tijekom godine. Bilo je napisa da J&J možda neće uspjeti dostići ciljeve isporuke cjepiva Europskoj uniji u ovom kvartalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar