Otvaranje europskog i američkog gospodarstva podiglo cijene nafte na 70 dolara

Biznis 18. svi 202114:07
nafta
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 70 dolara, ohrabrene očekivanjima rasta potražnje nakon ponovnog otvaranja europskog i američkog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 70,01 dolar. Na američkom tržištu barel je ojačao 37 centi i njime se trgovalo po 66,64 dolara.

Britansko gospodarstvo ponovno je otvoreno u ponedjeljak, a Europa počinje otvarati gradove i plaže. Broj novozaraženih u SAD nastavlja padati, a New York je ukinuo obavezu nošenja maski za cijepljene stanovnike.

“Gospodarstva ponovno prebacuju u višu brzinu. Euforija se odražava u općem uvjerenju da će gospodarski preporod uskoro potaknuti oporavak naftne potražnje”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Dosezanjem razine od 70 dolara cijena barela u Londonu u ovoj je godini ukupno porasla 35 posto, poduprta smanjenjem ponude Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika. To bi moglo potaknuti i daljnji rast, smatraju neki analitičari.

“Rast (cijene) iznad na 70 dolara trebao bi potaknuti sustavniju kupnju i mogli bismo prilično brzo vidjeti i 71,50 dolara”, procjenjuje Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Europski i američki napredak u borbi protiv pandemije u suprotnosti je sa stanjem u Aziji, koje ograničava rast cijena nafte.

Singapur i Tajvan ponovo su uveli mjere zaključavanja, a Indija bilježi pad potražnje za gorivom nakon ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje zaraze, podsjeća Reuters.

Značajniji rast cijena koči i mogućnost oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji bi toj članici OPEC-a omogućio da ponovo izvozi naftu.

Tržišta će ovog tjedna pozorno pratiti i izvješća o američkim zalihama, za koja se očekuje da će pokazati rast zaliha sirove nafte za 1,7 milijuna barela, prema procjenama analitičara.

Izvješće Američkog instituta za naftu (API) bit će objavljeno tokom dana, a službeni podaci sutra.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 67,52 dolara, što znači da je porasla za 1,36 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar