Tesla će iz Australije kupovati sirovine za baterije

Biznis 02. lip 202112:00
elon musk, tesla
Izvor: Odd ANDERSEN / AFP, Ilustracija

Kompanija Tesla očekuje da će godišnje trošiti više od milijarde američkih dolara na sirovine za baterije iz Australije, jer smatra da ta zemlja ima pouzdanu rudarsku i odgovornu proizvodnu praksu, priopćili su iz Tesle u srijedu.

Predsjednica uprave američkog proizvođača automobila Robyn Denholm rekla je da će Australija, koja je bogata mineralima koji se koriste za izradu baterije poput litija i nikla, također imati koristi od razvoja opskrbnih lanaca za baterije električnih vozila, kao i od doba “zelene energije”. “Očekujemo da će se naša potrošnja na australske minerale povećati na više od milijardu američkih dolara godišnje tijekom sljedećih nekoliko godina”, rekla je Denholm.

Tesla već nabavlja tri četvrtine svoje sirovine litija iz Australije i više od trećine nikla, dodala je. “Australske rudarske tvrtke imaju dobru reputaciju, veliku stručnost, profesionalnost i preferiraju ih proizvođači koji su sve zabrinutiji za ispunjavanje današnjih i budućih zahtjeva”, rekla je Denholm u Canberri.

Te ocjene u skladu su s politikom administracije američkog predsjednika Joea Bidena, koja se u opskrbi većine minerala potrebnih za proizvodnju električnih vozila oslanja na saveznike.

SAD će se usredotočiti na domaću obradu metala za dijelove baterija, kao dio strategije osmišljene za kako bi se smirili ekolozi, prenijela su Reutersu dva dobro obaviještena izvora. Australija je uz Kanadu i Brazil, među zemljama koje bi od toga mogle imati koristi.

Očekuje se da će australski izvoz litija u obliku tvrdog kamena poznatog kao spodumen u ovoj godini dosegnuti milijardu australskih dolara (773 milijuna američkih dolara), a izvoz nikla procijenjen je na četiri milijarde američkih dolara.

Tesla, s druge strane, isporučuje baterije Australiji za pohranu sunčeve energije. Australija ima najgušću mrežu krovnih solarnih panela na svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar