Smirila se situacija na Kosovu: Policija ubila tri napadača, ostali pobjegli

Regija 24. ruj 202309:01 > 20:40 2 komentara
AFP, Ilustracija

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano u nedjelju, objavio je u nedjelju ujutro kosovski premijer Albin Kurti. Grupa maskiranih napadača kasnije taj dan se upustila u vatreni obračun s policijom u kojemu su ubijena tri napadača.

Kurti je incident u kojemu je policajac izgubio život nazvao terorističkim činom i uputio teške optužbe na račun službenog Beograda rekavši da pruža podršku organiziranom kriminalu u čijoj je režiji ovaj napad i izveden. S njim se slaže i kosovska predsjednica Vjosa Osmani koja se hitno vraća iz New Yorka na Kosovo, a za situaciju je optužila “srpske kriminalne bande”.

Napetosti su visoke na Kosovu nakon sukoba u svibnju u kojima je bilo ozlijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i nekih 50 srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

Novi krug pregovora održan prošli tjedan pod okriljem Europske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz veljače i ožujka ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU