Pahor pozvao Janšu da riješi dva problema prije predsjedanja EU-om

Regija 04. lip 202118:39
Izvor: Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u petak u Bruxellesu, nakon sastanka s europskim čelnicima da bi do početka slovenskog predsjedanja EU-om 1. srpnja vlada u Ljubljani trebala riješiti dva problema zbog kojih se u zadnje vrijeme našla pod kritikama domaće i europske javnosti.

Jedan je odbijanje vlade Janeza Janše da imenuje dvoje tužitelja u novo europsko tužiteljstvo, a drugi proračunsko  financiranje Slovenske tiskovne agencije STA

“To su dva problema koja se do 1. srpnja mogu riješiti i pri tome računam na razboritost vlade”, kazao je Pahor nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursulom von Der Leyen, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Kritike zbog verbalnih napada na novinare i pritiske

Janšu mjesecima kritiziraju novinari u zemlji i međunarodne novinarske udruge zbog verbalnih napada na novinare i pritiske na javnu televiziju i STA. Ti su postupci izazvali negativne ocjene nekih europskih dužnosnika i međunarodnih ustanova.

U izvješću Vijeća Europe o stanju medijskih sloboda objavljenom u petak, povjerenica za ljudska prava Dunja Mijatović navela je da se prilike na području slobode medija i izražavanja u Sloveniji pogoršavaju, da mjere slovenske vlade mogu narušiti neovisnost, vjerodostojnost i financijsku stabilnost servisa kao što su STA i javna televizija.

Pahor je kazao da očekuje da će vlada uskoro osigurati stabilno financiranje nacionalne novinske agencije i ubrzati postupak imenovanja tužitelja.

Zemlja koja predsjeda EU-om teško bi mogla naći ispriku zašto to nije učinila u razdoblju kad članicama i u drugim temama mora predstavljati uzor, rekao je Pahor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar