Liječnici u Teksasu dobili upute da prvo spašavaju cijepljene

Svijet 20. kol 202114:56 > 15:10 8 komentara
Piero CRUCIATTI / AFP

Ako sjevernom Teksasu počne nestajati kreveta na intenzivnoj njezi, liječnici će možda morati birati kome će prije pružiti liječničku skrb, cijepljenima ili necijepljenima.

Ta vijest stiže u trenutku kada sve više južnih američkih država bilježi nagli rast broja zaraženih i hospitaliziranih. U nekima od njih više nema slobodnih kreveta na odjelima intenzivne skrbi, zbog čega se odgađaju brojni medicinski zahvati koji nisu povezani s covidom-19. Kapaciteti nekih bolnica premašili su 100%, pa se bolesnici smještaju u krevete po hodnicima.

U Teksasu je do sada potpuno procijepljeno samo 43% stanovništva, a zdravstveni dužnosnici nadaju se da će izbjeći situaciju u kojoj će prioritet pri liječenju morati davati cijepljenima. Ipak, Forbes javlja da je takav scenarij sve izgledniji.

Logika kojom se liječnici vode je da cijepljeni imaju veće izglede za preživljavanje, pa davanje prioriteta njima, tom logikom, spašava više života.

Liječnicima na području Dallasa već je rečeno da se status cijepljenja protiv covida može koristiti kao trijaža. Odnosno da mogu na to obratiti pažnju prilikom razvrstavanja bolesnika prema hitnosti skrbi i vjerojatnosti preživljavanja.

Lošiji ishodi liječenja kod necijepljenih pacijenata

Članovi radne skupine za izradu smjernica za masovnu kritičnu skrb u sjevernom Teksasu prošlog su tjedna održali sastanak o pogoršanju covid-krize na tom području te su razgovarali o mogućnosti da će liječnici možda morati koristiti status cijepljenja protiv covida-19 kako bi u ekstremnim slučajevima odredili prioritet u skrbi.

Glasnogovornik radne skupine za forbes je rekao da su liječnici na sastanku primijetili da necijepljeni pacijenti s covidom imaju lošije ishode liječenja, što je dovelo do toga da je članovima skupine poslan interni dopis koji liječnicima na području Dallasa daje smjernice prema kojima, ako je potrebno, mogu uzeti u obzir status cijepljenja pri odlučivanju o kome će se prvo pobrinuti.

Dopis je procurio, a objavio ga je The Dallas Morning News.

To ipak neće biti isključivi kriterij

Glasnogovornik radne skupine, dr. Mark Casanova, objasnio je za Forbes da će drugi čimbenici – poput podliježućih zdravstvenih stanja – biti uzeti u obzir u situacijama kada se pacijentima mora dati prioritet u skrbi te da se status necijepljenosti neće koristiti kao kriterij za isključivanje.

Ipak, ako su svi parametri kod dva pacijenta oboljela od covida-19 jednaki, za onog cijepljenog pretpostavit će se da ima veće izglede preživjeti pa će on i prije dobiti skrb.

“Naša situacija je loša i ako se brojke nastave kretati u smjeru u kojem idu, postoji realna mogućnost da će se smjernice trijaže morati koristiti”, rekao je Casanova u intervjuu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare