SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja

Svijet 26. srp 202122:041 komentar
aerodrom, zračna luka, putovanje, maska, kofer, berlin, njemačka
Izvor: Pexels / Ilustracija

Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.

“Zadržavamo na ovom stupnju postojeće restrikcije za putovanja”, rekla je, opravdavajući odluku prije svega brzim širenjem delta varijante koronavirusa “ovdje i u inozemstvu”.

Dok su zemlje Europske unije odlučile otvoriti svoje granice Amerikancima, pod uvjetom da su cijepljeni protiv covida-19 ili imaju negativan test na koronavirus, SAD već godinu dana ima zatvorene granice.

Kanada je također odlučila ponovno otvoriti granice od 9. kolovoza za američke građane i one koji imaju stalno prebivalište u SAD-u pod uvjetom da su potpuno cijepljeni.

Washington je početkom lipnja objavio da formira radne skupine s Kanadom, Meksikom, EU-om i Velikom Britanijom koje će se baviti pitanjem međunarodnih putovanja.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je u ponedjeljak protiv putovanja u Španjolsku, Portugal, Kubu, Cipar i Kirgistan zbog velikog povećanja broja zaraženih u tim zemljama za koje je upozorenje za putovanja podignuto na razinu 4, odnosno najvišu.

Španjolska je u lipnju otvorila granice za američke turiste.

Kada se radi o Izraelu, Gazi i Zapadnoj obali, CDC je izrazio zabrinutost oko rastućeg broja slučajeva covida-19 na tim područjima, te podigao upozorenje na putovanja na 3, stupanj, odnosno visoki.

U lipnju, CDC je snizio upozorenje za Izrael na 1. stupanj.

Na treći stupanj stavljena je i Armenija.

Odluka o održavanju restrikcija na putovanja sigurno će utjecati na američke zračne kompanije i turističku industriju koji su se nadali boljem ljetu.

Zračne kompanije snažno su lobirale mjesecima da se ukinu mjere.

SAD trenutno brani ulazak većini neameričkih građana koji su posljednjih 14 dana bili u Velikoj Britaniji, 26 zemalja Schengena ili u Irskoj, Kini, Indiji, Južnoafričkoj Republici, Iranu i Brazilu.

Upitan 15. srpnja na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o tome hoće li SAD ukinuti europske putne restrikcije, američki je predsjednik Joe Biden rekao da će “moći odgovoriti na to pitanje kroz nekoliko dana”.

Od te konferencije za novinare, broj zaraženih u SAD-u raste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar