'Tražit ćemo ostavku premijera koji je vrijeđao Splićane'

Vijesti 24. srp 201708:30 > 08:32
N1

Marijana Puljak, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Splita i predsjednica stranke Pametno gostovala je u emisiji Novi dan koji ovoga tjedna gostuje u Splitu.

Jesu li nakon požara veće političke ili materijalne štete?

Materijalne se još uvijek utvrđuju, opožareno je područje od oko 6300 nogometnih igrališta, bio je to katastrofalan požar. Bili smo sudjelovali u svim akcijama, hvala vatrogascimana, Torcidi i građanima koji su se sami organizirali i spasili nam život. Ono što se događa nakon požara je ono što je uobičajeno, umanjuje se značaj požara, izjave su bile uvredljive, govorilo se da je požar atraktivan, da ne treba biti panike, a ljudi su goloruki išli u požar. Nakon požara smo analizirali činjenice i netko mora snositi odgovornost za ovo.

Je li Split bio spreman za takav požar?

Grad nije bio spreman, nije bila spremna ni vertikala zapovijedanja, nije točno određen stupanj požara, govorene su nam neistine, govorilo se da vojska nije nužna, govorilo se da civilna zaštita nije potrebna, hidranti na rubnim dijelovima grada nisu bili u funkciji… Vidi se što je sve zakazalo, ali i odgovornost čelnih ljudi. Tražit ćemo ostavku premijera koji je doslovno svojim izjavama vrijeđao građane Splita, koji je iznosio neistine kako bi zaštitio stranačke kolege, tražit ćemo i ostavku Ante Sanadera, tražit ćemo i odgovornost gradonačelnika Splita jer nisu angažirani svi materijalni i ljudski resursi.

Je li grad nakon ovog požara sada spremniji za ovakve slučajeve? 

Ja se zaista bojim ako se požar obnovi. Ali ne samo požar, vatrogasci govore da rade sa zastarjelom opremom i kamionima, nedostatna je oprema. Proteklih 27 godina vlast vodi brigu samo o sebi. Karepovac nije bio branjen, što bi se dogodilo da je on eksplodirao? Sredstva za njegovu sanaciju bivši gradonačelnik Željko Kerum nije namjenski potrošio, tražit ćemo kaznenu odgovornost bivšeg gradonačelnika. Sam natječaj za izvođača sanacije Karepovca je poništen ali stvarno hitno treba riješiti taj problem.

Je li osnovana Gradska skupština? 

Imali smo konstituirajuću sjednicu, koalicija koju smo očekivali je na kraju i formirala gradsku većinu. Mi očekujemo što prije radnu sjednicu i prijedlog proračuna. Bojim se ove koalicije koja se bavi političkom trgovinom, za građane Splita ne očekujem ništa pametno. Nacrt proračuna još nismo vidjeli, dat ćemo svoje prijedloge, ukazati na sve loše. Mi takvu politiku ne možemo i nećemo podržati, HDZ je opcija koja je dovela državu na rub siromaštva.

Jeste li bili u kontaktu s nekim iz Vlade vezano za probleme Splita?

Osobno ne, ali naš se gradonačelnik voli pozivati na vertikalu. Vidjet ćemo kako će je iskoristiti, ali se nadam da premijer neće pomagati samo gradovima na čelu kojih je HDZ.

Koji je stav stranke Pametno u vezi ostavke ministra obrane Damira Krstičevića?

To je, ja bih rekla, jedan igrokaz za skretanje pažnje s glavnih odgovornih. To je još jedan od načina na kojih politika djeluje – proizvedimo mini krizu i skrenimo pažnju s bitnih stvari.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.