"Sami ćemo izabrati tko će nas predstavljati"

N1

Iza prosvjednika u Savskoj 66 punih je 100 dana otkako su pred zgradom Ministarstva branitelja razvili šatore, tražeći smjene ministra Predraga Matića i njegovih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ. Danas su još jednom obratili javnosti i poslali nove poruke.

“Danas je stoti dan prosvjeda, stoti dan kako pokušavamo naći rješenje s institucijama. Dosad možemo primijetiti ignoriranje svih naših zahtjeva. Više od 50 branitelja je završilo u bolnici od početka prosvjeda. To je pokazatelj da smo s razlogom u Savskoj i govori o odnosu prema braniteljima i obiteljima ratnih invalida. Odbor za ratne veterane odlučilo je prolongirati zakon o mirovinskom osiguranju. U ovih sto dana čuli smo sudbine branitelja. Jučer smo imali sastanak s Blokiranima i OPG-om, onima koji nisu zadovoljni s Hrvatskom koja je nastala. I dalje ćemo pokušavati naći rješenja.  Na naš zahtjev za smjenom ministra, Milanović govori da je on najbolji ministar. Netko u konačnici mora preuzeti odgovornost. Zašto je sve veći broj onih na Zavodu za zapošljavanje. Da su dali truda da nađu rješenje kao što su si dali truda da napadaju ove ovdje branitelje, našli bi rješenje”, rekao je vođa braniteljskih prosvjeda Đuro Glogoški.

Ante Deur je rekao da branitelji iz šatora neće otići te da ih neće zastupati politički igrači raznih grupacija već onaj koga oni žele.

Sto dana na prvoj crti, u rovovima, ponovno su hrvatski branitelji. 25. godina od završetka rata. Veterani su ponos u svakoj zemlji NATO-a. U Hrvatskoj imamo vlast koja godinama gazi branitelje. Preko vrijeđanja branitelja gazi se Domovinski rat. Stopostotni invalidi u šatoru pokazuju realnost ove države. Nitko ne priča o rastrošnosti ministara. Bahati su prema ovome narodu i braniteljima. Ne tražimo privilegije, ali imamo zasluge za stvaranje ove države. Odavde nećemo otići. Ne mogu nas zastupati politički igrači raznih grupacija već onaj koga mi želimo. Gospodine premijeru, 91. imali ste priliku ići u rat. Mogli ste poginuti, vaša majka bi imala dobru mirovinu. Mogli ste biti invalid, imali bi još bolja primanja. Ovaj šator je iznad nas, iznad udruga, svega. Ovaj šator sve pokazuje“, rekao je Ante Deur.

“Nećemo odavde rušiti Zorana Milanovića”

“Ono što očekujemo je da država doista napravi prioritete prema stvaranju samostalne Hrvatske. U onim okvirima da je to bio obrambeni rat. Jer se svim drugim umanjuje…20 godina, malo manje od mirne reintegracije, koliko je godina proslo od Drugog svjetskog rata da su ostvarili svoja prava, koliko njih su se prava smanjivala”, rekli su iz Udruge udovica.

“Posebno pozdravljam svog ratnog zapovjednika Željka Sačića. Poručujem mu da se ne boji i da znamo da Hrvatska nije nastala na zločinu. Dokazali smo nevinost u Haagu. Jedino su uz Markača i Gotovinu bili hrvatski branitelji. Dragi novinari, vama hvala. Da nije bilo vas, da niste prenosili istinu iz Savske 66, ne bi bili ovdje. Hvala svima koji nas danima hrane i doniraju. Hvala kardinalu i biskupima, hvala…Jedino nas premijer Milanović ne želi čuti za branitelje. Ni danas nakon sto dana nema hrabrosti doći u šator. Trudili su se svim silama da branitelje prikažu barbarima, radikalnima. S ovog ga mjesta poručujemo, nećemo rušiti, ovo je demokracija za koju smo se borili. I premijer i bivši ministar Matić su javnost lagali. Sjetite se njihovih konferencija da nisu zakinuli branitelje za njihova prava. Mi se borimo za branitelje koji su s 1090 kuna spali na 800 kuna. Prebačeni su na socijalu. Da vam samo ne govorim o Lipiku. Jednoj voditeljici su dali 10 tisuća kuna. Naši branitelji bi to napravili za nula kuna. Ostat ćemo i tisuću dana ako treba. Posebno pozivam kardinala, čička i Vesnu Teršelić da naprave štogod mogu za branitelje”, rekao je Josip Klemm.

“Radimo na ustavnom zakonu o pravima hrvatskih branitelja. Tri osnovne stvari su stambeno zbrinjavanje, pitanje egzistencije članova obitelji nakon smrti branitelja i pitanje dragovoljaca. Ne smijemo zapostaviti prijedloge za zapošljavanje djece branitelja”, rekao je Glogoški.

“Plan B uvijek postoji. I dalje pokušavamo naći rješenje s institucijama. Nemamo što razgovarati s Matićem. Poznato vam je da smo razgovarali s njim. On je rekao da prvo mora prodati stan, a ako ne bude ministar ne može se otplaćivati. Ne znamo idemo li na inauguraciju, nismo dobili pozivnicu”, rekao je Glogoški.

“Zvao sam Matića na ručak da ne vrijeđa branitelje. Ministar Matić, krivo je opet rekao, da naši suborci nemaju pravo glasati. Generali u Haagu su oslobođeni, i pala je optužnica za Grubore. Dragi prijatelji, ovo je samo politički spin da se branitelje pokaze kao zločince. Nemaju rješenje za Savsku 66”, zaključio je Klemm.