Split: Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Vijesti 01. lis 201718:20 > 18:29
Ilustracija

U Splitu je danas organiziran prvi prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Iako je premijer Plenković još u travnju najavio da će Hrvatska uskoro ratificirati Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama, to se još nije dogodilo. U međuvremenu je EU parlament ratificirao konvenciju, podijelili su se hrvatski europarlamentarci, SDP-ovke su pozvale na što hitniju rafitikaciju a premijer o svemu šuti.

Na javnom skupu, koji je trajao oko sat vremena, okupilo se oko 200 građana, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

Teo Klarić, jedan od organizatora, pojasnio je zašto su protiv ratifikacije ove konvencije.

“Ona ne uvažava znanost, to je njen osnovni problem, ne uvažava ono što medicina tvrdi, posebno na području genetike. Drugo, pojam rodne ideologije ne postaiji u RH Ustavu, tako da bi o tome svoju riječ naprije trebao reći Ustavni sud. Treće, uvođenjem rodne ideologije jačaju ideološke podjele u društvu. Tako da bi bilo dobro da se odustane od te ratifikacije dok se ne vide svi aspekti, možda još nije sazrijelo vrijeme za to”, kaže Klarić.

Prof. dr. sc. Matko Marušić mišljenja je da su žene u Hrvatskoj dobro zaštićene.

“Pod krinkom za ženska prava se uvodi rodna ideologija, a to je smrt za narod, za obitelj i djecu. Ona je izvan pameti”, kazao je profesor Marušić i pozvao ministricu Divljak da organizira znanstvene skupove na ovu temu.

N1

“Ne želimo samnjiti prava žena, već reći istinu da je Sabor u srpnju ove godine usvojio novi Zakon o zaštiti obitelji”, kazao je Klarić i poručio da se taj članak zakona može poboljšati jednim učinkovitim radom države, policije i odvajanjem više sredstava i ne ratifikacijom jednom međunarodnog dokumenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.