Na današnji dan prije 24 godine oslobođena gotovo petina okupiranog teritorija

Vijesti 04. kol 201922:56 > 23:07
N1

Na današnji dan prije 24 godine oslobođena je gotovo petina okupiranog hrvatskog teritorija u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, koja je trajala 84 sata.

Na stotine vojnika posljednjih je dana pripremalo Knin za 24. obljetnicu vojno redarstvene akcije kojom je oslobođena gotovo cijela Hrvatska. 

“U pripremi organizacije sudjelovalo je oko 300 pripadnika HV-a i policije, a na proslavi će sudjelovati njih 1100”, pojašnjava Tihomir Kundid, general zapovjednik gardijske mehanizirane brigade.

Olujom je oslobođena gotovo petina okupiranog hrvatskog teritorija. Akcija je trajala 84 sata. U Knin, koji je do tada bio centar samoproglašene SAO Krajine, Hrvatska vojska ušla je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza 1995.

“To je bila velika euforija, to smo dočkali na Prezidu kod Gračaca i čekali smo ulazak u Gračac, to je bila velika euforija”, prisjetio se jedan vojnik. 

“Mi smo došli iz pravca vojarne, tu je još bilo puškaranja, i onda smo se raširili, dio je otišao na tvrđavu, dio nas je išao po gradu”, prisjeća se pripadnik Puma.

Točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Svečano će se podizati i danas. Držat će je majka čiji je sin poginuo u Oluji, ali i sin stradalog branitelja koji je život izgubio 1993.

“Ovo su teški dani, velike obljetnice i ponosni dani, ali emotivno teški”, kaže Vlasta Kustović, majka branitelja poginulog u Oluji.

“Moj je tada poginuo 40-ak dana prije moga rođenja, a u vrijeme Oluje sam imao 3 godine.” Što vam znači da dižete zastavu? “Pa velika mi je to čast da sudjelujem u obilježavanju”, kaže sin poginulog branitelja.

I ove godine grad će prelijetati akrobatska zrakoplovna skupina Krila Oluje. Prije točno 15 godina upravo u Kninu skupina se službeno predstavila, no obljetnicu će obilježiti i jednim elementom koji nerado izvode. 

“Nestao čovjek” je tradicionalan način na koji piloti odaju počast poginulim kolegama, a ove godine posvetit ćemo Josipu Briškom, kada iz formacije zrakoplova jedan se odvaja i tako odaje počast”, pojasnio je pukovnik Damir Barišić, voditelj operative 23. Zrakoplovne baze.

Siniša Jurković, zapovjednik HKVO, za N1 je rekao kako je sve spremno za proslavu. Prisjetio se da ga je Oluja dočekala na istočnom slavonskom bojištu. Sudjelovao je u akciji Zid kada je stigla vijest o oslobađanju Knina. Dodao je i da je Bljesak bio generalna proba pred Oluju koja je “operacija svih operacija jer je to bila prekretnica s ratnog stanja u mirnodopsko.”

  N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram